1. Головна
  2. Новини
  3. 19 жовтня у Ковелі запрацював сучасний ангіограф

19 жовтня у Ковелі запрацював сучасний ангіограф

Сьогодні, 19 жовтня, у Ковелі запрацювала сучасна ангіографічна система. Її було придбано у рамках проекту Світового банку «Вдосконалення медичної допомоги хворим на хвороби системи кровообігу у Волинській області».

Ковель було визнано одним із перспективних регіонів Волині. Тож саме сюди, а також у Луцьку клінічну лікарню та Волинську обласну лікарню були закуплені ці медичні установки. Кожна з них коштує майже півмільйона євро.

Обладнання надійшло у Ковель ще у серпні. Фахівці фірми «Canon», яка поставила у медзаклад ангіографічну систему (рентген) Infinix-i Core+ INFX-8000V/G3 виробництва Toshiba (Canon), займалися їх монтажем та налаштуванням.

Для розміщення та функціонування новітньої апаратури підготовлене спеціальне приміщення. Кошти на ремонтні роботи та вентиляційну систему були виділені з міського бюджету. Це майже чотири мільйони гривень. Також залучені фінансові ресурси МТМО.

На відкриття відділення завітали заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський, народний депутат Степан Івахів, голова облдержадміністрації Олександр Савченко, міський голова Олег Кіндер, представники районної влади, Світового банку.

За словами головного лікаря МТМО Олега Самчука, Ковель давно очікував на таке обладнання. Воно дозволяє проводити рентгенологічне дослідження судин, виявляти вади у їх розвитку та пошкодження. Це також допоможе лікувати інфаркти та інсульти головного мозку, встановлювати стенти пацієнтам.

На сьогодні підготовлено уже чотири фахівця, які працюватимуть у новому відділенні інвазивної кардіології та інтервенційної радіології, де й функціонуватиме новітнє устаткування.

Степан Івахів, який клопотав перед обласною владою, аби саме наше місто отримало ангіограф, каже, що сьогодні ця подія є яскравим прикладом того, що у медицині відбуваються зміни.

"Ми оглянули лікарню і приємно вражені зробленим. Важливо, що керівництво закладу дбає не тільки за нове оснащення, але й підготовку фахівців, їх професійний ріст. За останні роки тут зроблено значний крок вперед," - зауважив народний обранець.

Також хороші здобутки ковельських лікарів у співпраці з міською владою відзначив і голова Волинської облдержадміністрації Олександр Савченко.

На думку заступника міністра Олександра Лінчевського, найважливіше, що завдяки цьому обладнанню будуть рятувати людські життя, поліпшувати здоров’я людей. Щодня колектив робитиме дива і про це необхідно розповідати.

Пан Олександр поділився враженнями від медичного закладу, зазначивши, що лікарня повинна бути саме такою як у Ковелі. І у національній Вікіпедії, де дається поясненя цьому слову, у букварі на літеру “Л” мало б бути фото Ковельської лікарні.

Міський голова Олег Кіндер запевнив, що місцева влада і надалі підтримуватиме заклади охорони здоров’я і допомагатиме їм розвиватись та поліпшувати матеріальну базу.

Довідково:
Ангіографія - це метод спеціального рентгенологічного дослідження кровоносних судин різних органів шляхом введення в них рентгенконтрастної речовини через внутрішньовенний катетер, з отриманням докладних зображень і оцінкою характеру кровотоку всього організму людини.

Ця інструментальна методика отримала широке застосування,адже дозволяє точно оцінити структуру судин різного калібру, виявити зони звуження, порушення кровообігу, колатеральний кровотік, точну локалізацію рівня закупорювання, виявити аномалії розвитку і придбану патологію різних органів і систем, діагностувати новоутворення, кісти, судинні мальформації.

Ангіографія артерій (артеріографія) найчастіше застосовується в кардіології, неврології та судинноїхірургії. Вона допомагає чітко визначити область ураження, причину виникнення патології (ішемія, тромбоемболія, розрив судини), провести диференційний діагноз для призначення коректного лікування.

Найчастіше ангіографія призначається для дослідження наступних частин тіла:

- головного мозку - дає точні дані про поширеність, протяжності і ступінь небезпеки того чи іншого патологічного процесу головного мозку: атеросклерозу, запального процесу, тромбу, пошкодження судини і т.д.;

- коронарних судин серця проводиться для дослідження стану коронарного кровотоку і артерій; судин кінцівок – дозволяє детально візуалізувати весь кровотік, якісно діагностувати і попередити цілий ряд патологій кінцівок;

- внутрішніх органів -показана в тих випадках, коли не вдається визначити характер захворювання або є сумніви в правильному розташуванні судин.



Джерело: офіційний сайт Ковельської міської ради



#КовельськеМТМО #ОлександрСавченко

Коментарі

Читайте також

Ковельське МТМО уклало контракт з Національною службою здоров’я і отримує фінансування з держбюджету за обслуговування пацієнтів, які підписали декларації

Ковельське МТМО уклало контракт з Національною службою здоров’я і отримує фінансування з держбюджету за обслуговування пацієнтів, які підписали декларації
Понад 50% ковельчан уже визначились з вибором сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів, - повідомляє відділ охорони здоров'я м. Ковеля.