1. Головна
  2. Новини
  3. Наболіла проблема у Ковелі – пішоходи, які неправильно переходять дорогу, - кажуть у патрульній поліції

Наболіла проблема у Ковелі – пішоходи, які неправильно переходять дорогу, - кажуть у патрульній поліції

Коли трохи більше року тому в Ковелі з’явилась патрульна поліція, це, здається, мало хто сприйняв всерйоз. Але коли відбулось кілька перших гучних затримань, коли патрульні кілька разів відмовились від неправомірної вигоди, врешті, коли це все було висвітлено публічно і відкрито, ковельчани зрозуміли: патрульна поліція – це серйозно. І сьогодні інспектори пишаються тим порядком, якого вдалось досягнути в місті. Цілком справедливо вважають це і своєю заслугою.

Нині, за словами керівника відділу організації несення служби в м. Ковелі Тараса Михалка, підрозділ майже повністю укомплектований. Ставили завдання максимально наповнити його місцевими мешканцями, молодими волинянами з райцентрів – і це теж виконано. Найбільше, чим пишається, це довірою жителів до патрульних та всебічною превентивною роботою, яка ведеться цілодобово. Не менш важливими є і оперативність прибуття на виклики, і значна кількість розкритих кримінальних правопорушень, і загалом здорова робоча атмосфера в колективі, що ґрунтується на довірі і підтримці.

Наболіла проблема – пішоходи, які неправильно переходять дорогу. Т.в.о. старшого інспектора, капрал поліції, 31-річний Сергій Левщук вирішує сьогодні на лінії особливу увагу приділити профілактичним бесідам з пішоходами. Каже, що вони ще не навчились переходити дорогу у дозволених місцях.

«Учора ми помітили, як підліток перебіг вулицю в забороненому місці. Мій напарник – за ним. Той – тікати. Ми наздогнали його, він аж перелякався. Попросили подзвонити до батька, поговорили з ним, наголосили на тому, щоб син дотримувався правил дорожнього руху, адже це може коштувати йому життя. Така профбесіда іноді діє краще, ніж штрафи. Тим більше, що це сума мізерна – 51 гривня», - переконаний патрульний.


Поруч з ним – 23-річна напарниця Ірина Зінчук, яка ще недавно студіювала в Києві іспанську мову, але вирішила служити в патрульній поліції. Дівчина працює лише 3 тижні, але вже проявила хороші якості. До того ж, спортсменка – кандидат в майстри спорту зі спортивного орієнтування, братиме участь у півмарафоні в Ковелі.

Обабіч дороги інший екіпаж оформляє штраф на водія Volkswagen, який проїхав стоп-лінію прямо на очах інспекторів. Штраф за це 255 гривень. І якщо на початку винуватець пригрозив дзвінком до «Льоші», то вже потім навіть потис руку і подякував. Більшість водіїв знають: неправомірна вигода тут не пройде, як і всілякі «рішання», адже за це «світить» кримінальна відповідальність.

Тим часом Сергій розповідає, як днями винесли постанову на чоловіка, який наражав себе на небезпеку, переходячи через залізничні колії.

«Прохід по залізничних коліях у невстановлених місцях, а це ч. 3 ст. 109 КУпАП, тягне за собою накладення штрафу від 2 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Надіємось, чоловік запам'ятає, на яку небезпеку наражав себе», - додає поліцейський.


До обговорення теми пішоходів долучається і старший інспектор, рядовий поліції Віталій Таран, який працює вже понад 2 роки. За його словами, культура водіння в Ковелі стала на порядок вищою.

«Нині, в густозаселеному районі, о 23 годині, водії заїжджають у двір і вмикають покажчики повороту, навіть якщо поруч немає автомобілів! Я це щоразу біля дому спостерігаю і радію, бо в цьому є і наша заслуга», - каже Віталій.


Тим часом, пішоходи все ще не дотримуються правил дорожнього руху, як слід, і нехтують ними. Вулиця Незалежності, бульвар Лесі Українки та інші центральні дороги мають нормальну розмітку, є дорожні знаки, але все одно знаходяться пішоходи, які хочуть скоротити собі шлях. З ними і спілкуються наші інспектори та просять не порушувати. Трапляється їм і велосипедист, який просто переїхав пішохідний перехід, але після профбесіди пообіцяв більше так не чинити.

«Нещодавно односторонній рух зробили на вулиці Олени Пчілки, але були водії, які хотіли «проскочити». Ми кілька разів оштрафували – і все, нині проблем немає», - додає Віталій.


Інспектор переконаний, що культура поведінки на дорозі, як і скрізь, має виховуватись змалку.



За матеріалами прес-служби

#ПатрульнаПоліція

Коментарі

Читайте також