Ковельський міськміжрайонний відділ ДУ «Волинський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує, що за останні місяці значно почастішали випадки захворювання на Лайм-бореліоз. У цьому році у Ковельському районі зареєстровано 11 (по Волині 30). Із них 8 - у серпні. Три випадки захворювання діагностовано у людей, які повернулись із заробітків в Польщі та Чехії.

Звертаємо увагу мешканців, що хвороба Лайма або Лайм-бореліоз - це інфекційне захворювання, збудником якого є спірохети - Боррель. Передається за допомогою укусу зараженого спірохетами кліща і вражає нервову систему людини, серце, опорно-руховий апарат і шкіру. У зв'язку з тим, що специфіка поширення хвороби Лайма має деяку схожість з поширенням іншого страшного захворювання - кліщового енцефаліту, зустрічаються випадки змішаної інфекції.

За своєю географією вона досить обширна і зустрічається практично скрізь, оскільки в кожній лісовій місцевості водиться кліщ, її носій. Вільні від кліщів лише хвойні ліси, позаяк фітонциди хвої діють на них згубно.

Хвороба Лайма – дуже підступна, її початок нічим не відрізняється від звичайної застуди.

Після інкубаційного періоду, який може тривати до двох місяців, у постраждалих з’являється невелика червона пляма (так звана еритема), що досить швидко – до півсантиметра за добу – колоподібно збільшується. У цей же час з’являються перші симптоми, схожі до клініки застуди. Згодом хвороба переходить у серйознішу стадію, вражає нервову систему, серце, нирки, печінку, суглоби.

Специфіка хвороби Лайма
Зазначимо, що пацієнт з хворобою Лайма не є небезпечний для оточуючих, тобто кліщовий бореліоз не передається від людини до людини.

Важливо мати на увазі, що кліщовий бореліоз може бути небезпечний при вагітності і призвести до відторгнення плоду.
Хвороба Лайма часто спричинює розвиток хронічних форм захворювань.

Що слід робити, щоб уникнути зараження цією інфекцією?
Попередження виникнення хвороби Лайма базується в основному на неспецифічній профілактиці, завданням котрої є захист людей від укусів кліщів. Це завдання вирішується двома шляхами: винищенням кліщів в природних осередках інфекції та індивідуальним захистом людей. Боротьбу з популяціями кліщів необхідно проводити шляхом застосування акарацидних обробок, котрі проводять спеціалізовані підприємства.

Звичайна людина не в змозі пізнати, яким саме кліщем вона була укушена, чи несе він у собі небезпеку зараження бореліозом або енцефалітом, тому після акуратного видалення комахи зі шкіри його слід помістити в скляну баночку, щільно закрити і якомога швидше доставити в лабораторний центр.

Під час перебування у місцях, що потенційно несуть у собі небезпеку укусу кліщем, слід вживати ряд пересторог: вдягатись у одяг, що залишає якомога менше незахищених ділянок, штанини заправити у взуття, опустити рукави, підняти комір.

Необхідно використовувати репеленти, що відлякують комах, не варто сідати і лягати на траву, періодично оглядайте себе і своїх супутників на наявність присмоктування кліщів.

Крім того, слід уважно ставитися до домашніх тварин, які також можуть бути укушені кліщем і інфіковані. Паразити можуть проникнути в будинок на шерсті тварин, тому після кожної прогулянки до лісу з собакою вихованець повинен бути уважно оглянутий.

Всі ці невеликі заходи дозволять Вам максимально убезпечити себе під час відпочинку або роботи на природі.

Бережіть себе і остерігайте свої рідних і близьких від небезпечної інфекції!

Лікар-епідеміолог Ковельського
міськміжрайонного відділу
ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України»
Бондарук Я.С.


Джерело - офіційний сайт Ковельської міської ради.

#ХворобаЛайма