Дощова погода, яка останнім часом встановилася на Волині, позитивно вплинула на рівень води у місцевих водоймах. Поліпшився й гідрологічний стан річки Турія.

Начальник відділу з питань цивільного захисту та екологічної безпеки виконавчого комітету міської ради Юрій Дідковський каже, що рівень води у ковельському водосховищі піднявся до норми. Відповідно до Балтійської системи координат вода сягнула позначки 168,8 см. У серпні вона дорівнювала 168,5 см. Тобто піднялась на 30 см.

Зросла і швидкість течії в руслі річки, що посприяло природному її очищенню. «Зелена ковдра», яка довгий час вкривала поверхню водойми у стоячій воді, змита течією.

У правилах експлуатації Ковельського водосховища, затверджених ще у 1985 році, зазначено три рівня підйому води: найнижчий 167,71 см - рівень мертвого об'єму; 168,6 см — нормальний підпірний рівень; 170,6 — форсований підпірний рівень.

За останні роки явища та процеси природного характеру призвели до погіршення гідрологічного стану не тільки головної водної артерії нашого міста, а й багатьох інших водойм на території країни. Їх зміління і причини цього явища, за обґрунтуваннями Гідрометцентру України, виникли через гідрологічну посуху. Дефіцит опадів визначив низьку водність практично на всіх річках України.

У багатьох водоймах, за даними Гідрометцентру, рівень води опустився до найнижчих відміток за період регулярних спостережень, критерії маловоддя практично були досягнуті або наближались до них. Через такі кліматичні причини на водних об’єктах більшості території України відбулося значне заростання русел, пересихання малих річок і формування ділянок стоячої води.


#ЮрійДідковський #Турія #Погода