Через виплату заробітної плати у «конвертах», приховування ковельчанами своїх реальних доходів бюджет міста недоотримує значну суму. А це - кошти для ремонту та утримання міських доріг, соціальних установ, шкіл, дитячих садків, лікарень, послугами яких, зокрема, користуються й неплатники податків.

З кожним роком кількість роботодавців, які працюють у законному полі, зростає. Але є й такі, які намагаються отримати більший прибуток, ухиляючись від сплати податків та використовуючи найману працю без належного оформлення трудових відносин.

Торік в Україні було прийнято Закон, яким органам місцевого самоврядування передано низку контролюючих функцій щодо додерження підприємствами, установами та організаціями міста, а також фізичними особами-підприємцями, що використовують найману робочу силу, законодавства про працю та зайнятість населення.

У Ковелі працює робоча група, яка проводить перевірки суб’єктів господарювання. Головний спеціаліст відділу екомічного розвитку та торгівлі Ліліана Герасимчук зауважує, що неспівпадіння в оформленні та реальному виді робочого часу працівника (повного, неповного, не забезпечення виплати працівникам заробітної плати на рівні менше мінімальної заробітної плати у 3200 грн.) карається штрафом.

За 10 місяців 2017 року міською робочою групою з легалізації тіньових доходів проведено обстеження 302 суб’єктів господарювання. З них - у 28 виявлено нелегалізовану робочу силу. 24 підприємця уклали трудові договори, а міський бюджет від цього отримав 76,8 тис.грн. Четверо суб’єктів господарювання відмовилися від легалізації найманої робочої сили. Тож відповідні документи для вжиття заходів впливу на порушників закону подані до інспекції з праці та поліції.

Підприємцям, які не бажають працювати у законному полі, врто звернути увагу на штрафи. Їх розмір визначається в залежності від розміру мінімальної заробітної плати. Відповідно із збільшенням розміру мінімальної заробітної плати зростатимуть і розміри штрафів. І тут акцентуємо увагу на штрафі за допуск особи до роботи без укладення трудового договору або з оформленням такої особи на неповний робочий день, якщо насправді вона працює повний. За дане порушення передбачена відповідальність у розмірі 30 мінімальних заробітних плат за кожного працівника, що складає 96 тис.грн.

Також Законом передбачено надзвичайно великий штраф за недопуск посадових осіб до проведення перевірки, якщо її предметом є питання фактичного допуску до роботи осіб без укладення трудового договору, або оформлення їх на неповний робочий день при фактичній повній зайнятості. За це порушення передбачено штраф у розмірі 100 мінімальних заробітних плат, встановлених на момент виявлення порушення. Сьогодні ця сума становить 320 тис.грн.

Робоча група продовжує працювати та здійснювати перевірки суб’єктів господарювання на території Ковеля. Тож працедавцям варто подбати про легалізацію робочої сили завчасно. Всю необхідну інформацію можна отримати у відділі економічного розвитку та торгівлі виконавчого комітету Ковельської міської ради, каб. №305 або за телефоном 6-17-05.


#ЗаконодавствоПроПрацю #Підприємці