1. Головна
  2. Новини
  3. Як сприйняли реформу освіти ковельські педагоги? Чи готові працювати в умовах нової української школи?

Як сприйняли реформу освіти ковельські педагоги? Чи готові працювати в умовах нової української школи?

У Ковелі активно йде обговорення нового Закону України «Про освіту». У навчальних закладах проводяться зустрічі з батьківськими, педагогічними та учнівськими колективами, під час яких директори знайомлять зі змінами, які чекають ковельчан з нового навчального року.

За новим Законом українська освіта стане більш наближеною до європейських стандартів. Зокрема, дитині не обов’язково буде відвідувати дитячий садок. Діти можуть здобувати дошкільну освіту в комунальних чи приватних закладах, у сім’ї, або за допомогою педагогів, які займатимуться з дитиною у приватному порядку. Усе залежить від бажання та вибору батьків. Проте знання, отримані дошкільнятами, мають відповідати державному стандарту. Тобто вимогам певного рівня розвиненості та вихованості дитини.

У перший клас, як і раніше, дитину можна буде віддати або в шість років, або в сім. У Законі йдеться: «Початкова освіта здобувається, як правило, з шести років. Діти, яким на початок навчального року виповнилося сім років, повинні розпочинати здобуття початкової освіти цього ж навчального року».

Батькам, у яких діти ще в дитячому садку, варто готуватися до того, що тривалість повної середньої освіти становитиме 12 років. Це стосується тих, хто розпочне навчання з 2018 року й пізніше.

Законом передбачено три рівні повної загальної середньої освіти: початкова - тривалістю чотири роки (1-4 клас); базова середня - п’ять років (5-9 клас); профільна середня освіта - три роки (10-12 клас). Після кожного рівня школярі проходитимуть державну підсумкову атестацію. Після 4 класу ДПА потрібне лише з метою моніторингу якості освіти. Усіх школярів, незалежно від результату, буде переведено до наступного класу. Результати ж оцінювання після 9-го класу безпосередньо впливатимуть на можливість продовжити навчання в 10-12 класах. За результатами зовнішнього незалежного оцінювання після 12 класу, як і до нині, учнів зараховуватимуть до вузів.

Нововведенням, позитивним для старшокласників, буде можливість обирати ті предмети для вивчення, які будуть необхідними їм для майбутнього здобуття освіти у вишах.

Новим законом передбачені й зміни в управлінні навчальними закладами. Школи отримають певну автономію. Вони зможуть самі ухвалювати навчальні плани. А директор самостійно (без посередництва управління освіти) приймати на роботу (на конкурсній основі) та звільняти працівників з посад. Керівник закладу вирішуватиме й інші питання щодо трудових відносин.

Згідно з новим документом, директори обиратимуться за конкурсом. Вони матимуть право очолювати заклад лише дві каденції, по 6 років кожна. Після цього, директор зможе лишитися в цій же школі на іншій посаді, або ж претендувати на посаду керівника в іншому навчальному закладі.

Батьки школярів схвально відгукнулися про пункт Закону, що стосується їх участі в житті школи та управлінні нею. Відтепер у навчальних закладах діятимуть батьківські ради, повноваження яких будуть визначатися статутом школи. А також піклувальні ради, представники яких зможуть брати участь у визначенні стратегії розвитку школи та контролювати її виконання, залучати додаткове фінансування, контролювати кошторис, вносити рекомендації, які директор зобов’язаний розглянути. Крім того, члени піклувальної ради зможуть брати учать у роботі Педагогічної ради школи з правом дорадчого голосу. Також вони будуть членами конкурсної комісії, яка обиратиме директора.

Що думають про новий закон ковельські освітяни? Начальник управління освіти виконавчого комітету міської ради Віктор Бичковський каже, що місцеві вчителі досить позитивно сприйняли Закон України «Про освіту». Активно обговорюють в педагогічних та батьківських колективах. До його ухвалення готувалися, адже були поінформовані про нововведення, які передбачались законопроектом та розглядались Верховною Радою уже кілька років. Віктор Васильович зауважує, що управлінням освіти проводяться наради, зустрічі з вчителями, директорами навчальних закладів, профспілками, на яких освітяни висловлюють свої думки щодо нового документу та його впровадження в життя. Відзначають, що збільшення повноважень, які отримають з нового навчального року школи та садочки, носить позитивний характер. Разом з тим, зростає й відповідальність керівників установ перед громадою, вихованцями, законом.

На фото: кращі педагогічні працівники міста, переможці конкурсу "Успішний педагог" (2017р.)

#Освіта

Коментарі

Читайте також

Ковельський "Барвінок" став переможцем на міжнародному фестивалі хореографії

Ковельський "Барвінок" став переможцем на міжнародному фестивалі хореографії
Днями «Народний художній колектив» ансамбль танцю «Барвінок» Ковельського Палацу учнівської молоді ім. Івана Франка взяв участь у міжнародному фестивалі-конкурсі хореографії «Day of the Dance», який відбувся у Львові.

У Ковелі гості з смт. Нікольське

У Ковелі гості з смт. Нікольське
До міста Ковель приїхали діти з Донецької області, смт. Нікольське. Протягом 4 днів вони будуть проживати у ковельських родинах. Під час Великодніх свят на дітей очікує насичена різноманітна програма заходів.