Учора у Ковельському об’єднаному міському військовому комісаріаті відбулась нарада з питань щодо розшуку призовників, які ухиляються від призову на строкову військову службу. В ній взяли участь представники військкомату, виконавчого комітету і райдержадміністрації, відділу поліції, а також ремонтних житлово-комунальних підприємств та ТзОВ “К.П.Верес”, - повідомляє офіційний сайт Ковельської міської ради.

Відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», Указу Президента України від 24.02.2017 р. № 44/2017 «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2017 році», розпорядження міського голови від 31.08.2017р. №223-р з 2 жовтня по 30 листопада проводиться призов на строкову військову службу.

Явці на призовну дільницю міста підлягають усі юнаки 1999 року народження, яким в період чергового призову виповниться 18 років, а також 1990 – 1999 років народження, у яких закінчилась відстрочка від призову, або не призвані раніше на строкову військову службу за різних обставин.

За даними комісаріату виклику до міської призовної комісії підлягало 802 особи. Фактично свій конституційний обов’язок зголосилися виконати лише 239.

Чинним законодавством передбачено, що юнаки, які не отримали особистих повісток для призову на строкову військову службу, зобов’язані самостійно до встановленого строку прибути у військовий комісаріат, маючи при собі документи, які засвідчують особу. Однак 563 хлопці проігнорували вимоги чинного законодавства і не прибули до військового комісаріату та знаходяться в розшуку. Такий стан справ є вкрай незадовільним.

Хочу нагадати, що особи, які ухиляються від призову і не з’являються до військового комісаріату, несуть адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством.

За результатами наради були узагальнені рекомендації та заходи щодо поліпшення ситуації.

Валерій Мацюк,
начальник відділу з питань діяльності правоохоронних органів,
оборонно-мобілізаційної та кадрової роботи

#ВійськоваСлужба