1. Головна
  2. Новини
  3. У Ковелі під загрозою виплата коштів з монетизації субсидій

У Ковелі під загрозою виплата коштів з монетизації субсидій

Надзвичайна ситуація склалася в роботі управління соціального захисту населення виконавчого комітету міської ради через блокування рахунків міським управлінням державного казначейства. Під загрозою виплата ковельчанам допомог, компенсацій, пільг, субсидій тощо. Кошти, які передбачені на ці пільги, не виплачуються. Точніше — кошти з міського бюджету виділяються і “осідають” на казначейських рахунках.

Казначейство заблокувало рахунки управління через заборгованість перед компанією “Укртелеком” з відшкодування вартості телекомунікаційних послуг пільговим категоріям громадян. Відшкодування пільг відбувалося за рахунок коштів державного бюджету. Заборгованість виникла у 2016 році, коли держава без попередження переклала ці витрати на місцеві бюджети. А вони виявилися фінансово не готовими. Не отримавши відповідних субвенцій, органи соціального захисту на місцях стали заручниками ситуації.

“Укртелеком” подав позов до суду за невідшкодування витрат пільгових тарифів у різних регіонах України. Такий же позов був поданий і у Ковелі. Рішенням суду управління соціального захисту населення зобов’язали відшкодувати суму заборгованості “Укртелекому”. Відповідно рахунки управління були заблоковані на два місяці, як того вимагає законодавство. По завершенню цього терміну казначейство було зобов'язане їх розблокувати. Проте у Ковелі цього не зробили. Тим самим створивши соціальну напругу серед пільгових категорій ковельчан, які можуть своєчасно не отримали виплат.

Управління соціального захисту змушене було подати позов до суду на неправомірні дії ковельського управління державного казначейства. Даний позов судом був задоволений, проте казначейство його рішення вперто ігнорує.

Як повідомила начальник управління соціального захисту Софія Сагаль, у своїй роботі начальник місцевого управління казначейства Вікторія Цьомик керується не законодавством, не рішенням суду, а діє на власний розсуд і виконує вказівки обласного керівництва, як вона сама й запевнила. Тому рішення суду про розблокування рахунків виконувати не буде. Мотивуючи це тим, що на рахунку управління недостатньо коштів для відшкодування компенсації із заборгованості “Укртелекому”. Управління соцзахисту м. Ковеля має можливість і пропонує скористатися прикладом інших міст України щодо поетапної виплати боргів. Оскільки міський бюджет наразі не має таких коштів. Але є кошти для виплати усіх інших компенсацій. Зокрема, перевізникам за пільгові перевезення пасажирів у громадському транспорті з вини казначейства не сплачено 270,0 тис.грн.

Варто зазначити, що у Нововолинську, наприклад, рахунки взагалі заблоковані не були. Оскільки місцевий підрозділ казначейства розуміє усю складність ситуації щодо відшкодування витрат з надання пільг за рахунок коштів місцевих бюджетів “Укртелекому”. Адже, нагадаємо, у держбюджеті на 2016 рік субвенції не були передбачені, а влада на місцях, відповідальна за відшкодування пільг, була не готовою до такого фінансового навантаження.

Чому саме в Ковелі блокуються усі виплати — невідомо. Вплинути на ситуацію уже намагався міський голова Олег Кіндер та начальник фінансового управління Валентина Романчук. Вони закликали Вікторію Цьомик, начальника Ковельського управління державного казначейства, діяти в правовому полі і дотримуватися законів України. Прохання подіяли частково. Деякі платежі казначейством все ж були оплачені, в тому числі “Укртелекому”. Та на тому ситуація не вирішилась. Рахунки й досі заблоковані.

Непроведення виплат особам з інвалідністю, які за станом здоров'я не можуть скористатися послугами банків (отримують кошти на дому через листонош), взагалі поставить під загрозу питання підтримки їхнього здоров'я. Труднощі чекають й тих ковельчан, які планували отримати кошти, передбачені урядовою програмою монетизації субсидій, через відділення поштового зв'язку. Оскільки компенсація за поштові витрати має бути виплачена з рахунку управління соціального захисту. Інакше пошта не матиме змоги виплачувати перераховані державою гроші.

#СоціальнийЗахист

Коментарі

Читайте також

До уваги ковельчан - учасників АТО!

До уваги ковельчан - учасників АТО!
У Вас є можливість скористатися правом на отримання путівки на санаторно-курортне лікування. Що для цього потрібно і куди звернутися?