Олег Кіндер: «Найважливіше для мене – розвиток громади рідного міста»
(Інтерв'ю Ковельського міського голови інтернет-виданню "ВолиньPost")


Ковельчани вдруге обрали Олега Кіндера на посаду міського голову.

Він має значний досвід роботи в органах місцевого самоврядування – неодноразово обирався депутатом Ковельської міської, Волинської обласної рад.

– Олеже Олексійовичу, останнім часом Ковель усе частіше називають європейським містом. Що, на Вашу думку, вплинуло на формування такої репутації міста залізничників?

– Як на мене, це поки що не реальність, а швидше мрія, що втілює прагнення і влади, і громадських активістів, і ковельчан утвердити європейські стандарти життя, які передбачають передусім високу якість освітніх, медичних та житлово-комунальних послуг, добротну транспортну інфраструктуру, гарні умови для культури та спорту.

Виконавчий комітет, депутати міськради, спеціалісти управлінь та відділів якраз і працюють задля того, аби місто розвивалося, поліпшувався його благоустрій, екологія, обслуговування жителів та гостей. Але європейським Ковель стане лише тоді, коли його громада по-європейськи, цивілізовано берегтиме його, цінуватиме зусилля та матеріальні вкладення в розвиток рідного міста, як-от, приміром, у населених пунктах Німеччини, Польщі, з якими налагоджено партнерські зв’язки.

Переймаючи їхній досвід, беремо участь у конкурсах грантових проектів. Зокрема сім наших проектів, підготовлених спільно з поляками, увійшли до другого етапу програми транскордонного співробітництва «Україна – Польща – Білорусь». У разі перемоги отримаємо додаткові кошти для розвитку міської громади.

– Одним із головних пріоритетів для Вас є підтримка закладів охорони здоров’я. Попри те, що для їхнього фінансування передбачена медична субвенція з державного бюджету, за Вашої ініціативи в цю галузь скеровуються чималі кошти з міської скарбнички. Чому?

– Якісна медицина – це передусім соціальна інвестиція в людину. Ковель – географічний центр Волині, знаходиться на перетині залізничних магістралей та дорожніх шляхів. У разі надзвичайних ситуацій чи аварій наше МТМО повинно бути готовими надати кваліфіковану допомогу постраждалим. Загалом його працівники обслуговують 750 тисяч жителів міста і 9 районів області.

Субвенції з державного бюджету не вистачає для того, щоб люди отримували якісні медичні послуги на сучасному обладнанні. А від цього в багатьох випадках залежить не тільки здоров’я, а й людське життя. Це й спонукає активно підтримувати заклади медицини коштами з міського бюджету. За останні роки за сприяння міської влади суттєво оновили та модернізували матеріально-технічну базу закладів, що входять до міськрайонного територіального медичного об’єднання.

Якщо торік на їхні потреби спрямували 8 мільйонів гривень, то з початку цього року вже пішло більш як 7 мільйонів. Кошти використали на ремонт хірургічного, отоларингологічного, приймального, інфекційного, терапевтичного відділень та біохімічної лабораторії. Придбано кисневу станцію і бронхоскоп. Гроші вкладаємо і в навчання фахівців, які за сприяння благодійної фундації з Каліфорнії мають змогу стажуватися у кращих клініках Польщі, Німеччини, США.

– А як щодо закладів освіти? Чи не обділені вони фінансовим ресурсом?

– Життя нині дуже стрімке. Аби адаптуватися до вимог сьогодення, здобути професію, затребувану на ринку праці, діти повинні готуватися до викликів часу вже за шкільною партою. Звісно, багато залежить від їхніх наставників-учителів, але далеко не на останньому місці й умови, в яких проходить навчально-виховний процес.

Тому своє завдання як міського голови вбачаю у створенні комфортних умов для перебування наймолодших жителів Ковеля в школах та дитячих садках. До слова, наше місто – чи не єдине в Західній Україні серед міст обласного підпорядкування, де розв’язано проблему влаштування малюків у дошкільні заклади. Чудові умови створені для діток, які відвідують гуртки в Палаці учнівської молоді. Серед першочергових завдань міської ради – ремонти освітніх закладів, шкільних їдалень та харчоблоків, здійснення заходів із енергозбереження. Лише цьогоріч на ці роботи передбачено майже 6 мільйонів гривень з бюджету розвитку міста.

– Місто залізничників давно зажило слави спортивного центру Волині. Розкажіть, як влада підтримує спортсменів.

– Спорт для молоді – це гарна альтернатива шкідливим звичкам. Вкладаючи кошти міського бюджету, залучаючи інвестиції в розвиток спортивних споруд та майданчиків, пропагуємо здоровий спосіб життя. У мене викликає захоплення те, з яким азартом виходять на поле юні футболісти Ковеля. До їхніх послуг два тренувальних стадіони центру «Спорт для всіх». Збудовано чотири міні-стадіони, відкрито новий тенісний клуб.

Реконструйовано стадіон «Верес». Своєї черги чекає стадіон «Локомотив», який порядкуємо за кошти європейського гранту. Безперечно, візитівкою Ковеля є мотокрос. Наш мототрек сертифікований, може приймати змагання найвищого рівня. Цьогоріч тут пройшов чемпіонат Європи, в якому брали участь майже 70 учасників із Польщі, Білорусі, Росії, Естонії, Латвії, Литви, України. Варто також згадати про змагання з веслування на байдарках і каное, кікбоксинг, жіночий бокс, боротьбу. Як результат – вихованці ковельських тренерів успішно виступають не тільки на всеукраїнських, а й міжнародних змаганнях.

Як на мене, скільки б не зробила міська влада для розвитку спорту, важливо, аби інфраструктура спортивних споруд постійно розвивалася, зміцнювалась її матеріально-технічна база. А це означатиме, що якомога більше дітей, молоді, людей старшого віку займатимуться спортом.

– Кажуть, якщо мер захоплюється політикою, то це шкодить громаді. А що скажете на це як радник голови партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко з питань децентралізації та реформи місцевого самоврядування в західних областях України?

– Міський голова – насамперед господарник, який має розв’язувати щоденні проблеми жителів міста. Він постійно під прицілом своїх виборців. Його робота тоді ефективна, коли він йде на посаду з командою однодумців, котрі мають однакове бачення стратегії розвитку міста, однаковий підхід до тих завдань, що постають чи не щодень.

Обираючи мене на посаду міського голови, люди якраз орієнтувалися на мою програму, яка побудована на засадах партії «Батьківщина», тобто підтримали здійснення конкретних планів. Головним аргументом для виборців є реальні справи, а не голослівні передвиборчі обіцянки. Адже наша команда вдруге йшла у владу з наміром продовжити вже розпочате. І нам це вдається.

– Ваш життєвий принцип…

– Бути вимогливим до себе – тільки тоді можна чогось досягти.

– Улюблена книга…

– «Аеропорт» Артура Хейлі. Вражений тим, як описує автор чітку роботу диспетчерської служби летовища. От би так чітко працювала наша державна машина.

Ваше хобі…

– В молодості захоплювався гірським пішохідним туризмом. Був членом Рівненського обласного туристичного клубу «Азимут». Разом із друзями підкорювали маршрути першої та другої категорії складності в Карпатах, на Кольському півострові, за Полярним колом.


Розмовляла - Мар’яна ВЕРБІВСЬКА