Напередодні 79-ї річниці утворення Української Повстанської Армії ковельські депутати разом з секретарем міської ради Оксаною Багновою та першим заступником міського голови Тарасом Яковлевим відвідали місце зародження УПА – урочище Вовчак. Доповідає офіційний сайт Ковельської міської ради.

Нині на території бази повстанців діє історико-культурний комплекс «Вовчак - Волинська Січ». Його ініціатор відновлення та директор Василь Мазурик і провів екскурсію для ковельчан.

На його переконання, Вовчак є священним місцем для України. Тут розпочала писати свою історію УПА, яка упродовж багатьох років вела боротьбу з ворогами української нації. Саме тому й чимало патріотів взялись відродити колиску Української Повстанської Армії.

Василь Мазурик розповів і про історію села Вовчак, яке після війни було знищене, вціліла лише частина сільського кладовища. Зараз на територію комплексу перевезли дві автентичні хати-садиби часів Другої світової війни. Зібрали чимало експонатів побуту тих часів.

Депутати Сергій і Тетяна Дружиновичі уже неодноразово були у Вовчаку. Втім, кажуть, що урочище змінюється, додаються нові локації. Воно стає ще більш цікавим для молоді. Тож уже планують у найближчому майбутньому привезти сюди своїх учнів.

Їх колега Валерій Черняков, який ініціював поїздку, ділиться своїми враженнями:

«Дуже радий, що депутати знайшли час і перед Покровою приїхали сюди. Багато, хто тут вперше. Для усіх – це хороша нагода торкнутись нашого минулого, пройтись стежками повстанців, познайомились ближче з історією створення УПА. Це - місце концентрації духу нескореності і свободи. Вдячний їм за те, що вони сьогодні тут».



Ковельчани вшанували пам’ять повстанців хвилиною мовчання. А після екскурсії обранці громади залишили запис у книзі відгуків:

“Висловлюємо вдячність за Вашу відданість справі відродження історичної пам’яті нашого краю, відновленню правди про славні сторінки боротьби за незалежність та українську державність. Бажаємо наснаги, впевненості та віри в наше славне майбуття”.


“Приємно бачити наших депутатів згуртованими, однодумцями. Думаю, ми тут чимало почерпнули для себе, відчули енергетику та міць цього священного місця, зарядились духом українства.”, - зауважила секретар міської ради Оксана Багнова.