Учора у Ковелі на засіданні робочої групи розглядали проєкт бюджету громади на 2022 рік. Повідомляє офіційний сайт Ковельської міської ради.

Міський голова Ігор Чайка зазначив, що відбулося ряд консультацій, зустрічей з головними розпорядниками коштів, проведено аналіз використання коштів у поточному році.

Крім того, він наголосив, що першочергово будуть виконуватись роботи на тих об’єктах, на які уже є проєктно-кошторисна документація та де уже розпочато роботи.

Формування проєкту здійснено з урахуванням тенденцій соціально-економічного розвитку громади, що склались у 2021 році, виконання бюджету, бюджетних запитів головних розпорядників коштів та прогнозу бюджету на 2022 рік.

Начальник фінансового управління Валентина Романчук повідомила, що за усіма підрахунками, попередньо загальний обсяг фінансового ресурсу громади на 2022 рік складе понад 800 млн грн. Основні його призначення спрямовуються на освіту, охорону здоров’я та комунальну сферу.

Як і у попередніх роках, базовим джерелом наповнення загального фонду бюджету громади залишається податок та збір на доходи фізичних осіб, частка якого в прогнозованому обсязі доходів загального фонду (без урахування трансфертів) становить 49 відсотків. Відповідно до вимог чинного бюджетного законодавства норматив відрахування податку на доходи фізичних осіб до міського бюджету залишається, поки на рівні 60 відсотків, хоча можливі зміни і громади отримають 64 відсотки.

Таким чином, цих коштів місто отримає понад 271 млн грн, що більше очікуваних надходжень 2021 року на 12 відсотків.

Від акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (алкогольних напоїв та тютюнових виробів) та пального Ковелю дістанеться понад 40 млн грн.

Власні надходження загального фонду бюджету становлять 546 млн грн.

Начальник фінансового управління розповіла про перспективи міського будівництва і функціонування житлово-комунального господарства. Обсяг капітальних вкладень на 2022 рік визначений в розмірі понад 100 млн грн.

Зокрема, щодо ремонту доріг, то на це буде спрямовано понад 40 млн грн. Також у планах залучити гроші і з обласного бюджету.

У 2022 продовжать реконструкцію вулиці Відродження (від вул. Тараса Боровця до ФОКу), капітальний ремонт буде здійснено на вулицях Леонтовича, Пушкіна, Грабовського.

Продовжиться ремонт прибудинкових територій. З їх адресами ще визначаються, адже з цих питань надійшло чимало звернень від депутатів міської ради та мешканців Ковеля.

Будуть виділені кошти на прокладання мереж водовідведення. Масштабний проєкт наступного року - ремонт шляхопроводу через залізницю на вулиці Незалежності.

Продовжать у Ковелі розчищати Турію, займуться розширенням сміттєзвалища, подбають про облаштування парку імені Лесі Українки та інших зелених зон в місті.

У наступному році заплановані роботи в закладах освіти. Це — ремонти санвузлів ліцею №10, дитсадків №4 та №5, даху - ЗЗСО №8, реконструкція садочка у селі Білин та переобладнання приміщення медпункту у селі Заріччя для потреб садка.

Також для харчоблоків навчальних закладів хочуть придбати пароконвектомати. Школи громади отримають тенісні столи.

Місто спрямує кошти на ремонтні роботи в ДЮСШ імені Євгена Кондратовича. Йдеться про удосконалення системи підігріву води для басейну. У ДЮСШ №1 імені Петра Стуса відремонтують дах.

У наступному році візьмуться за реконструкцію приміщення музею - колишнє приміщення РАЦСу. Саме туди з часом має переїхати Ковельський історичний музей.

30 млн отримає Ковельське МТМО. Частину цієї суми вони планують використати на ремонт приміщення колишньої дитячої поліклініки на вул. Олени Пчілки, де у майбутньому має працювати консультативно-поліклінічне відділення.

Місто зберігає всі Програми, що діяли у нинішньому році, більшість з них — соціальні.