У Ковелі відбулися громадські слухання з обговорення містобудівної документації. Інформує офіційний сайт Ковельської міської ради.

У ході засідання було розглянуто детальні плани території з розміщення:

- багатоквартирних житлових будинків та зеленої зони з фізкультурно-спортивними майданчиками на вулиці 40 років Перемоги;

- індивідуальних житлових будинків на вулицях Володимирській, 35 та Модеста Левицького,46;

- садового будинку в масиві «Дружба».

Влаштування центру національно-патріотичного виховання «Волинська січ» (на території Ковельської територіальної громади, за межами села Городилець).

Зміни до детальних планів територій на вулиці Івасюка та Кільцевій.

Особливий інтерес в учасників слухань викликав проєкт щодо розміщення багатоквартирних житлових будинків та зеленої зони з фізкультурно-спортивними майданчиками на вулиці 40 років Перемоги. Розробник детального плану території архітектор Юрій Голюк, представник Комунального підприємства «ВОЛИНЬПРОЕКТ» (м. Луцьк) розповів, що на ділянці передбачається розміщення двох дев’ятиповерхових багатосекційних житлових будинків (454 квартири) з вбудованими об’єктами громадського призначення та зеленої зони з фізкультурно-спортивними майданчиками. Зокрема, для вуличних спортивних тренажерів, гри у баскетбол, теніс, катання на роликах та ковзанах та для дитячих розваг.

На ділянці мають бути парковки для 373 автомобілів. 125 - в межах проєктної ділянки, 220 - на автостоянках, 28 - вздовж вулиці 40 років Перемоги.

Основні проєктні рішення були підтримані. Однак, внесені декілька пропозицій. Запропоновано облаштувати автостоянку в межах земельної ділянки, яка розглядається, для забезпечення мешканців майбутніх багатоповерхівок машиномісцями. Вільні території на автостоянках передбачити для паркування автомобілів жителів існуючого житлового району.

Рекомендовано доповнити пояснюючу записку інформацією управління освіти про наявність необхідної кількості місць для дітей мешканців проєктного будинку в ліцеї та дитсадку відповідно до розрахунків, що містяться у документації.

Люди просили передбачити в межах зеленої зони місце для встановлення пам’ятного знаку на честь воїнів АТО. Пропозиції внесені до протоколу та будуть розглянуті.

Архітектор Микола Новосад, представник приватного підприємства «КОВЕЛЬКОМУНПРОЕКТ» доповів щодо проєкту містобудівної документації «Внесення змін до детального плану території по вулиці Івасюка». Там планується зведення восьмиповерхового житлового будинку з поліклінікою і торговельно - офісними приміщеннями на першому та цокольному поверхах. Має бути там і реабілітаційний центр.

Документація виготовляється з метою пошуку забудовника на умовах інвестиційного конкурсу.

Учасниками слухань внесена пропозиція про влаштування в цокольній частині басейну та стоянки для автомобілів. За словами Миколи Новосада, такі питання вирішуються на стадії розроблення проєктної документації і не впливають на параметри забудови території.

При підготовці інвестиційного конкурсу ковельчани просили передбачити умову щодо надання частини квартир учасникам АТО.

Архітектор Людмила Мурай зауважила, що розробником буде розглянута пропозиція про можливе збільшення машиномісць для проєктного об’єкта. Решта побажань будуть внесені на розгляд конкурсної комісії, адже вони стосуються формування умов інвестиційного конкурсу.

Чимало питань було щодо проєкту містобудівної документації «Детальний план території для влаштування центру національно-патріотичного виховання «Волинська січ».

Леся Гривнак, розробник документації повідомила, що територія, на яку розроблено детальний план, відповідно до планувальної документації області належить до місць рекреаційного призначення. Проєктом передбачено формування ділянки для влаштування центру національно-патріотичного виховання «Волинська січ» площею 6,27 га. Там буде розміщено контрольно-пропускний пункт, адміністративна будівля навчального центру, спортивний майданчик, плац для шикування, місця для приготування їжі та встановлення наметів, смуги перешкод, відкритий тир та тир для вогнепальної зброї, склад і туалети, майданчик для стоянки легкового транспорту.

Гаряча дискусія відбулася між учасниками громадських слухань в частині надання земельної ділянки та її подальшого використання. Голова молодіжного фонду «Наше майбутнє» Сергій Дружинович, який ініціював розроблення документації, а також архітектор Людмила Мурай і начальником відділу земельних ресурсів Вадим Логвінов надали відповіді на усі запитання присутніх.

Роз’яснено, що у власності молодіжного фонду перебувають об’єкти нерухомого майна, які є на проєктній території. Ділянка формується з цільовим призначенням – землі рекреації, які згідно земельного кодексу у приватну власність не надаються.

Решта територій, орієнтовно 20 га, планується також зарезервувати для розвитку рекреаційних територій. Нині там є об’єкти, які перебувають у державній власності, тому не можуть бути включені до проєкту містобудівної документації.

Після обговорення та отриманих роз’яснень проєкт підтримано без зауважень.

Під час розгляду наступних питань порядку денного пропозицій та зауважень не надійшло.