Сторінка запитань і відповідей – це вебсторінка, на якій опубліковано питання з відповідями на нього. Якщо розмітку реалізувати правильно, у результатах пошуку можуть з’являтися розширені результати, які допоможуть зацікавити відповідну аудиторію значно гарнішим виглядом результату пошуку. Розмітка на сторінці запитання з відповідями дозволяє також створювати більш інформативний фрагмент цієї сторінки.
Schema розмітка питання та відповідей QAPage
Для вмісту, який представляє запитання та відповіді на нього, ви можете позначити свої дані за допомогою типу schema.org — QAPage.

Чи потрібно впроваджувати мікророзмітку QAPage на власному вебсайті?

Як показує статистика відвідування, користувачі, які хочуть знайти потрібну інформацію, в першу чергу в результатах видачі звертають увагу на її оформлення. Ось, наприклад, продемонструємо результат видачі, в якому у першому результаті чітко видно наявність відповіді. Більш ймовірно, що спершу користувач вибере саме цей варіант:
Schema розмітка питання та відповідей QAPage
Пошукова система Google має спеціально призначену мікророзмітку для запитань з відповідями, яка називається QAPage. Розмістити її на своєму вебсайті досить просто, тому чому б не спробувати? Гірше від цього все одно не буде, а зробити свій сайт в очах ваших відвідувачів ще привабливішим і підвищити клікабельність при пошуку точно вдасться.
Користувачі повинні мати можливість надсилати відповіді на запитання. Не використовуйте QAPage розмітку для вмісту, який містить лише одну відповідь на певне запитання, і користувачі не можуть додавати альтернативні відповіді. Також кожне конкретне запитання повинно зображатися виключно на одній сторінці вашого вебсайту. Тобто, QAPage розмітка призначена для сторінок, де фокусом сторінки є одне запитання та відповіді на нього.

Як встановити мікророзмітку QAPage?

Достатньо додати на сторінку запитання з відповідями наступний скрипт:
<script type="application/ld+json">{
"@context": "https://schema.org",
"@type": "QAPage",
"mainEntity": {
"@type": "Question",
"name": "Повний текст короткої форми запитання. Наприклад, «Скільки чайних ложок у чашці?».",
"text": "Повний текст розгорнутої форми запитання. Наприклад, "Я готую, і мені потрібно знати, скільки чайних ложок в чашці. Скільки чайних ложок в 1 чашці?"",
"answerCount": "Кількість відповідей (для запитань без відповідей установіть значення 0. Запитання без відповідей не підходять для розширеного результату.",
"acceptedAnswer": {
"@type": "Answer",
"text": "Текст найкращої відповіді",
"upvoteCount": "Кількість вподобань",
"url": "URL-адреса, яка посилається безпосередньо на цю відповідь. Наприклад: https://www.site.com/question#answer1",
},
"suggestedAnswer": [
{
"@type": "Answer",
"text": "Відповідь 1",
"upvoteCount": "Кількість вподобань",
"url": "Посилання на відповідь",
}, {
"@type": "Answer",
"text": "Відповідь 2",
"upvoteCount": "Кількість вподобань",
"url": "Посилання на відповідь",
}
]
}
}
</script>
У прикладі використовуються лише основні властивості, але ви також можете включити й рекомендовані, щоб додати більше інформації до ваших структурованих даних, що може забезпечити кращу взаємодію з користувачем.

Після цього потрібно чекати на індексацію даного типу мікророзмітки яка згодом з’явиться в сніпеті Google. Не потрібно чекати швидких результатів, головне, що робота виконана, далі очікуємо.

Особливу увагу потрібно звернути на властивість acceptedAnswer та suggestedAnswer.

Властивість acceptedAnswer

Властивість acceptedAnswer відповідає за відображення найкращої відповіді на питання. Це може бути єдина відповідь або одна з багатьох інших відповідей. Зазвичай використовуйте відповідь з найбільшою кількістю позитивних голосів.
Schema розмітка питання та відповідей QAPage
У результаті видачі пошукової системи Google буде виведено напис «Найкраща відповідь» властивості acceptedAnswer.

Властивість suggestedAnswer

Властивість suggestedAnswer – використовується при існуванні багатьох можливих відповідей. Документація вказує, що вони не обов’язково мають бути релевантними чи точними відповідями.

Якщо вказати лише властивість suggestedAnswer, сніпет результату пошукової системи Google буде відображати кількість позитивних відгуків відповіді:
Schema розмітка питання та відповідей QAPage

Результат видачі QAPage

Якщо ви все зробили правильно, результат видачі розмітки QAPage однозначно зацікавить користувачів:
Schema розмітка питання та відповідей QAPage
І обов’язково перевірте правильність вашої розмітки інструментом перевірки розширених результатів за адресою https://search.google.com/test/rich-results.