У нас жовтень місяць і прийшов час прозвітувати для ФОПів на 3 групі з податковою ставкою 5% за 9 місяців (ІІІ квартал) 2022 року. Нагадаємо, що ми подаємо декларація за І квартал, за півріччя, 9 місяців та за рік. За рік звітуватимемо у 2023 році, а зараз маємо подати декларацію за 9 місяців. Подати потрібно з 1 жовтня до 9 листопада, а єдиний податок сплатити до 19 листопада.
Декларація ФОП 3 група за 9 місяців (ІІІ квартал) 2022 року
Подаємо звіт через Електронний кабінет платника податків.
Подаючи через Дію з мобільного застосунку не завжди можна подати декларацію правильно. Зокрема, в цю декларацію підтягується тільки 1 основний КВЕД, а якщо у нас діяльність по декількох КВЕДам, то потрібно звітувати через електронний кабінет.
Незалежно від того, чи ви зареєстрували ФОП у ІІІ кварталі, чи торік, або ж ви не отримували прибуток взагалі, процес початку заповнення декларації відбувається однаково. В Електронному кабінеті платника заходимо у меню «Введення звітності» і обираємо 2022 рік, період подання — «9 місяців» та натискаємо «Створити»:
Декларація ФОП 3 група за 9 місяців (ІІІ квартал) 2022 року
У наступному вікні вибираємо пункт «F01 Прибуток» та «F0103307 Податкова декларація платника єдиного податку _ фiзичної особи - пiдприємця (3 група - квартальна)»:
Декларація ФОП 3 група за 9 місяців (ІІІ квартал) 2022 року
У наступному вікні перевіряємо правильність автоматично згенерованих даних, зокрема найменування вашої податкової (інколи підтягуються неправильні дані) і натискаємо «Створити»:
Примітка. Додаток 1 ми не подаємо, оскільки він подається лише у складі річної або ліквідаційної декларації чи при переході на загальну систему оподаткування.
Декларація ФОП 3 група за 9 місяців (ІІІ квартал) 2022 року
У наступному вікні також перевіряємо автоматично згенеровану інформацію у таблиці та переходимо до 9 рядка «Фактична чисельність найманих працівників у звітному періоді (осіб)». Якщо працівників немає — ставимо 0. ФОП сам для себе не є працівником.

Далі заповнюємо коди згідно з КВЕД. Необхідно вказати всі КВЕДи згідно з якими ви отримували прибуток у III кварталі 2022 року. Проте, не буде помилкою, якщо ви вкажете всі КВЕДи, які у вас є в реєстрі платника єдиного податку.
Примітка. Якщо доходу у III кварталі не було, можна поставити лише 1 основний КВЕД.
Для того, щоб вставити всі КВЕДи, у новій вкладці браузера відкриваємо сторінку «Облікові дані платника» Електронного кабінету і в самому низу є список всіх КВЕДів. Основний позначений цифрою 1. Виділяємо та копіюємо список (Ctrl + C):
Декларація ФОП 3 група за 9 місяців (ІІІ квартал) 2022 року
Вставляємо (Ctrl + V) у перше вільне поле рядка 10 «Види підприємницької діяльності у звітному періоді»:
Декларація ФОП 3 група за 9 місяців (ІІІ квартал) 2022 року
Важливо! Необхідно видалити символ нижнього підкреслення перед номерами та завершальний пробіл, інакше буде виведена помилка:
Декларація ФОП 3 група за 9 місяців (ІІІ квартал) 2022 року
Декларація ФОП 3 група за 9 місяців (ІІІ квартал) 2022 року
Далі переходимо до найцікавішого — 4 розділу «ІV. ПОКАЗНИКИ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЛЯ ПЛАТНИКІВ ЄДИНОГО ПОДАТКУ ТРЕТЬОЇ ГРУПИ». У 6 рядку «Обсяг доходу за звітний (податковий) період, що оподатковується за ставкою 5 %» необхідно написати дохід за 9 місяців. Тобто не дохід за III квартал, а суму доходу за I, II та III квартали.
Примітка. ФОП 3 групи заповнюють декларації зростаючим підсумком - перший квартал, півріччя, три квартали та рік.
Для того, щоб дізнатися суму доходу за півріччя необхідно у розділі «Введення звітності» відкрити декларацію за цей період і переглянути суму доходу проставлену у 6 рядку «Обсяг доходу за звітний (податковий) період, що оподатковується за ставкою 5 %»:
Декларація ФОП 3 група за 9 місяців (ІІІ квартал) 2022 року
До цієї суми необхідно додати суму доходу, отриману у ІІІ кварталі з липня по вересень включно.

Припустимо, за півріччя ви отримали 55 000 грн, а у III кварталі отримали ще 15 000 гривень доходу. Підсумовуємо дохід за III квартали та вписуємо загальну суму (70 000) у 6 рядок «Обсяг доходу за звітний (податковий) період, що оподатковується за ставкою 5 %»:
Декларація ФОП 3 група за 9 місяців (ІІІ квартал) 2022 року
Єдиний податок ми повинні оплатити з суми, отриманої саме за ІІІ квартал. Тому, щоб ми отримали суму податку саме за цей період, необхідно у 13 рядок «Нараховано за попередній звітний (податковий) період (значення рядка 12 декларації попереднього звітного (податкового) періоду)» розділу «V. ВИЗНАЧЕННЯ ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ'ЯЗАНЬ ПО ЄДИНОМУ ПОДАТКУ» вписати суму єдиного податку, яку ми вже нараховували та сплачували за півріччя. В декларації за півріччя ця сума знаходиться у 12 рядку «Нараховано всього за звітний (податковий) період (рядок 9 + рядок 10 + рядок 11)».

Після введення суми натискаємо «Enter», в результаті у 14 рядку нам відобразиться потрібна сума єдиного податку до сплати за звітний період. Цю суму ви заплатите до бюджету.

На цьому все, декларація заповнена. У верхньому меню натискаємо «Перевірити» та «Зберегти», далі вибираємо нашу декларацію, підписуємо та відправляємо:
Декларація ФОП 3 група за 9 місяців (ІІІ квартал) 2022 року

Новий ФОП

Трішки простіше все виглядає для новостворених підприємців, які зареєстрували ФОП у III кварталі 2022 року (з 1 липня по 30 вересня). У такому разі у нас немає декларації за півріччя. У звіті ми проставляємо аналогічно кількість працівників, список КВЕДів, а у 6 рядку «Обсяг доходу за звітний (податковий) період, що оподатковується за ставкою 5 %» ми пишемо фактичну суму доходу, яку підприємець отримав у третьому кварталі. Після авторозрахунку у 14 рядку отримуємо суму податку, яку потрібно сплатити, а 13 рядок «Нараховано за попередній звітний (податковий) період (значення рядка 12 декларації попереднього звітного (податкового) періоду)» залишаємо пустим.

Якщо був дохід, показуєте його і сплачуєте єдиний податок, інакше подаєте звіт з нульовими показниками.

III квартал без прибутку

Якщо за III квартал ви не отримували прибутку, а в II кварталі дохід був, ви все одно подаєте декларацію за півріччя, вказуєте в ній ті ж дані, що і в декларації за другий квартал. Заповнюєте кількість працівників, список КВЕДів, у 6 рядку «Обсяг доходу за звітний (податковий) період, що оподатковується за ставкою 5 %» потрібно перенести суму доходу, яку ми вказували у декларації за II квартал. У 13 рядок «Нараховано за попередній звітний (податковий) період (значення рядка 12 декларації попереднього звітного (податкового) періоду)» нам потрібно проставити суму єдиного податку, який ми собі нарахували та сплатили у II кварталі (12 рядок). У результаті у 14 рядку «Сума єдиного податку, яка підлягає нарахуванню та сплаті в бюджет за підсумками поточного звітного (податкового) періоду (рядок 12 - рядок 13)» у нас буде нульовий єдиний податок. Тобто, нам не потрібно сплачувати єдиний податок за III квартал, оскільки доходу не було.

Якщо доходу не було у всіх кварталах цього року, заповнюємо аналогічно кількість працівників, КВЕДи, у 6 рядку «Обсяг доходу за звітний (податковий) період, що оподатковується за ставкою 5 %» ставимо 0 або залишаємо пусте поле.

Перевірка відправленої декларації

Після відправлення документа залишається пізніше перевірити, чи документ успішно отриманий. Якщо квитанція № 2 приходить зі статусом «прийнято» - означає, що у податкової зауважень немає. «Не прийнято» - з описом, що неправильно вказано. Ви просто виправляєте помилки й надсилаєте звіт ще раз.
Декларація ФОП 3 група за 9 місяців (ІІІ квартал) 2022 року
Через досить короткий проміжок часу у вхідних документах ви отримаєте повідомлення: «По податку ... Єдиний податок з фiзичних осiб в ДПІ 317 виникло зобов’язання ... Чекаємо сплати.». Залишається сплатити податки. І не забувайте про ЄСВ. Детальніше у статті: ФОП ПриватБанк: Оплата ЄСВ та ЄП.