При слабких м’язах підошви, тобто у тих випадках, коли дитина мало рухається, бігає та стрибає, не ходить босоніж по землі, а також по воді, по росі, по каменю, м’язи підошви не розвиваються. Саме підошва є основною ресорою всього тулуба, яка тримає його вагу, заодно долаючи гравітаційне поле землі. Малюку приблизно до 6-8 місяців необхідно робити масаж підошви. Як тільки він почав рухатись, треба створювати умови для того, щоб він почав стрибати у домашньому дитячому куточку, на батуті, взявшись руками за кільця чи трапецію. Дітям зазвичай дуже подобається стрибати. Тобто стрибкова програма для дітей віком до 2-3 років повинна включати стрибки на маленьких батутах, біг босоніж по піску і по каменях, що сприяє досить хорошому розвитку м’язів підошви, запобігаючи плоскостопості.
Як уникнути появи плоскостопості у дитини?
Плоскостопість - це недостатній розвиток поздовжньо-поперечних м’язів стопи, які якраз і повинні створювати арку та склепіння. Треба намагатися, щоб дитина ходила і на носках, і на п’ятах. Більшість негативно ставляться до ортопедичного взуття з жорсткою підошвою: вважається, що воно сприяє розвитку стопи, але водночас фіксує стопу і не дає розвиватися її м’язам. Звичайно, найкраща профілактика плоскостопості - це ходіння босоніж стільки, скільки можна: на пляжі по камінню, по землі на селі. Нехай дитина бігає, нехай у неї включаються м’язи стопи - вони ж скорочуються при бігу по камінню, а отже, розвиваються. І це є найкращою профілактикою плоскостопості.

В умовах міста необхідно хоча б вдома ходити босоніж і займатись на домашньому тренажері. Якщо дитина замерзне, стопа почервоніє, якщо дитина стала гикати і стопи стали дуже холодними, треба надіти їй на ноги сухі шкарпетки або якесь взуття на кілька хвилин. Як тільки ноги зігріються, вона сама скине цей «одяг» з ніг.

Потрібно привчати дітей після босоногої біганини по хаті обполіскувати ноги перед сном холодною водою. А також не забувати про масаж. Дуже добре, щоб дитина катала босою ногою м’ячики типу тенісного та всякі інші придатні для цього предмети: круглі палиці, масажери тощо. Можна сміливо говорити, що до 8-10 років профілактика плоскостопості має бути одним із головних напрямів у фізичному вихованні дитини. Стрибки через скакалку, біг, рухливі ігри це необхідний арсенал такого виховання. Плоскостопість впливає саме на формування суглобів і в майбутньому може призвести до артрозу коліна, болю в спині, головному болю.
Пам’ятайте! У дітей віком до 8-10 років профілактика плоскостопості повинна бути одним із головних напрямів у фізичному вихованні дитини, а найкраща профілактика плоскостопості - ходіння босоніж.