1. Головна
  2. Колонка автора
  3. Порядок звільнення працівника через відсутність на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці

Порядок звільнення працівника через відсутність на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці

У зв’язку з воєнною агресією рф проти України, люди рятуючи життя, виїхали зі своїх міст в більш безпечні регіони України або за кордон. Відповідно, тривалий час через різні причини, такі працівники не мають можливість вийти на зв’язок з роботодавцем та повідомити про причини відсутності на роботі.
Порядок звільнення працівника через відсутність на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці

Чи має право роботодавець звільнити такого працівника та за яких умов?

19 липня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» (далі — Закон України № 2352). Зокрема, Закон України № 2352 ввів у Кодекс законів про працю України (далі – КЗпП України) нові підстави для звільнення. Серед них — звільнення працівника, з яким немає зв’язку більше ніж чотири місяці.
Увага! Дану підставу для припинення трудового договору не слід ототожнювати із звільненням у зв’язку з прогулом (пункт 4 статті 40 КЗпП України).

При яких умовах роботодавець має право звільнити працівника, у разі відсутності останнього на робочому місці понад 4 місяці підряд?

Для припинення дії трудового договору за відповідною підставою мають бути одночасно дотримані дві обов’язкові умови:

- фактична відсутність працівника на робочому місці понад 4 місяці підряд;

- відсутність інформації у роботодавця про причини такої відсутності понад 4 місяці підряд (при цьому немає значення поважність чи не поважність причин такої відсутності).

У випадку невиконання одночасно двох вищенаведених умов, звільнення відповідно до такої підстави може бути визнано судом в майбутньому незаконним та суд може поновити працівника на роботі, наприклад, якщо працівник доведе, що протягом 4 місяців поінформував роботодавця про причини своєї відсутності.

При цьому, роботодавець має право звільнити такого працівника у випадку відсутності його на робочому місці 4 місяці підряд. Тому, не може вважатись виконанням цієї умови наявність кількох подібних періодів, які в сумі дорівнюють або перевищують 4 місяці.

Як зафіксувати факт відсутності працівника на робочому місці?

Щоб задокументувати факт того, що працівника немає на роботі й немає інформації про причини відсутності роботодавцю необхідно скласти:

- акти про відсутність на роботі з нез’ясованих причин;

- доповідні про те, що працівнику телефонували, писали, відвідували вдома тощо.
Увага! Якщо працівник виїхав і не може працювати дистанційно, але виходить з роботодавцем на зв’язок, звільнити його у зв’язку з відсутністю на роботі понад 4 місяці роботодавець не має права.
В таких випадках трудове законодавство України дозволяє застосовувати інші способи організації трудових відносин між працівником на роботодавцем, зокрема:

- відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів;

- призупинення дії трудового договору на строк не більше ніж період дії воєнного стану.

З якого часу роботодавець повинен починати відлік чотирьох місяців відсутності працівника?

Оскільки підстава звільнення відповідно до пункту 8 частини 1 статті 36 КЗпП України запроваджена Законом України № 2352, який набрав чинності з 19 липня 2022 року, а закон не має зворотної дії в часі, перебіг 4-х місячного строку може бути розпочато лише з 19 липня 2022 року.

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid
Редакція «КовельPost» може не поділяти думку блогерів або дописувачів. За зміст публікацій і їх достовірність відповідальність несуть автори.

Коментарі

Читайте також

Яке покарання чекає на тих, хто принесе додому незаконно вирубану ялинку?

Яке покарання чекає на тих, хто принесе додому незаконно вирубану ялинку?
Нещодавно мешканки Дніпра, вирішивши підготуватися до різдвяно-новорічних свят, зрубали дві ялинки в Новокодацькому лісгоспі та намагалися забрати їх додому. Але жінок затримали на гарячому працівники лісгоспу та передали представникам Національної поліції.

Виїзд чоловіків за кордон під час воєнного стану

Виїзд чоловіків за кордон під час воєнного стану
Після запровадження в Україні воєнного стану змінилося багато звичних речей. У громадян, що звикли вільно пересуватися територією країни та виїздити за кордон, виникла ціла купа питань щодо впровадженого законодавчого обмеження покидати територію країни.

Чи можна отримати земельну ділянку у приватну власність в умовах воєнного стану?

Чи можна отримати земельну ділянку у приватну власність в умовах воєнного стану?
Чимало українців, які покинули тимчасово окуповані території і оселилися у безпечних регіонах України, влаштовуючи своє життя, цікавляться можливістю отримати безоплатно земельну ділянку у приватну власність. Чи можливо це зробити у період воєнного стану?