Сидячий спосіб життя ми починаємо вести ще в юні шкільні роки... Продовжуємо під час навчання у вищих навчальних закладах, годинами просиджуючи в бібліотеці та на лекціях. Далі пересідаємо за робочий комп'ютер. Доки організм молодий, ви не відчуваєте змін, але непомітно від цього страждають і м'язи, і хребет.

Виправити положення допоможуть вправи Каланетики! Почніть слідкувати за вашим здоров'ям вже сьогодні! Завітайте в фітнес-клуб "BODY MASTER", що знаходиться за адресою м. Ковель, вул. Володимирська 87, та уточніть години занять. Більше детальну інформацію можна отримати на сайті BODY MASTER.

Давайте розберемося, чим же такий небезпечний малорухливий сидячий спосіб життя?

І найперше - це порушеннями постави, що супроводжується великим комплексом пов'язаних з цим проблем, серед яких найбільш проявляються болі в спині, мігрені, зсув внутрішніх органів. У результаті сидячого способу життя відбуваються зміни в шийному відділі хребта, порушується кровообіг головного мозку, що і викликає сильні головні болі.

Через сидячий спосіб життя також слабшають і розтягуються деякі м'язи, а інші, навпаки, страждають від перенапруги. Якщо ми сидимо більше чотирьох годин на добу, задня поверхня стегна коротшає, а передня ненормально подовжується. Зрозуміло, що сидячи на стільці в офісі ми цього не відчуємо. А от коли прийдемо в спортзал і спробуємо присісти або нахилитися, це буде дуже нелегко.

Вже не кажучи про те, що сидячий спосіб життя - ще й зайва вага, і целюліт, і скутість суглобів. Саме вона, до речі, незабаром може зробити будь-яке фізичне навантаження (навіть підйом по сходах) болючим.

Каланетика: вправи для тих, хто веде сидячий спосіб життя

Мета вправ каланетики - скорочення і розтягнення м'язів спини, стегон і преса (а це, як пам'ятаєте, і є головні жертви сидячого способу життя). За рахунок статичної напруги вони дозволяють зміцнити м'язи шийного та поперекового відділів хребта, які звичайними тренуваннями пропрацювати не вдається.

Перш, ніж приступати до занять, візьміть до уваги декілька нескладних порад:

- Робіть тільки те, що зможете, і не примушуйте своє тіло до того, до чого воно ще не готове.

- На початку занять частіше відпочивайте, а якщо відчули біль у м'язах, хоча зробили лише 20 повторень з 50, не перенапружуйтеся.

- Бажано виконувати вправи перед дзеркалом. Тоді ви зможете спостерігати за собою і краще фіксувати рухи.

- Дихання має бути таке, як в нормальному режимі. Намагайтеся його не затримувати, інакше організм не отримає тієї кількості кисню, на яке розраховує.

- Рухи виконуйте в тиші, в іншому випадку може збитися темп.