1. Головна
  2. Колонка автора
  3. Що таке податкова знижка на освіту дитини і як її отримати

Що таке податкова знижка на освіту дитини і як її отримати

Якщо одним із пунктів ваших видатків є витрати на навчання, то згідно Податкового кодексу України, ви можете повернути собі частину грошей у вигляді податкової знижки.

Держава зобов’язується відшкодувати витрачені кошти на оплату навчання в дошкільних, позашкільних закладах, закладах загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти.

Оформити податкову знижку може сам студент (якщо він має офіційний заробіток з якого сплачує податки) або його член сім’ї першого ступеня спорідненості (мати, батько, дружина/чоловік).

Відшкодування розповсюджуються лише на послуги вітчизняних вищих навчальних закладів та не враховує оплату додаткових курсів чи навчання на військовій кафедрі. При цьому обов’язково слідкуйте за тим, щоб у квитанції про сплату за навчання були вказані дані саме тієї особи, яка укладала договір із закладом освіти й буде отримувати податкову пільгу.

Оформленням податкової знижки краще займатися тому, хто офіційно працює і отримує найбільшу зарплату, оскільки розмір соціальної пільги безпосередньо залежить від суми сплачених податків, але разом із цим не може перевищувати 18% від них.

Особливості розрахунку на прикладі:
Ваша заробітна плата за рік становила 66 тис. грн. З неї було стягнено ПДФО в розмірі 18 % (66 000*0,18 = 11 880 грн.). Вартість року навчання склала 32 тис. грн.

Далі проводяться наступні розрахунки:
66 000 – 32 000 = 34 000 грн.
34 000 * 0,18 = 6 120 грн.
11 880 – 6 120 = 5 760 грн. – розмір податкової знижки.

Щоб повернути витрачені кошти необхідно подати наступний перелік документів до Державної фіскальної служби за Вашим місцем реєстрації:
1. Паспорт;
2. ІПН (ідентифікаційний код);
3. Декларацію про майновий стан і доходи;
4. Довідку про заробітну плату (за формою № 3);
5. Копію договору з навчальним закладом;
6. Копії квитанцій (чеків, платіжних доручень) за навчання;
7. Документи, що підтверджують ступінь споріднення (якщо за навчання сплачують батьки, то потрібно надати свідоцтво про народження дитини, якщо на податкову знижку претендує чоловік або дружина – свідоцтво про шлюб);
8. Заява із зазначенням реквізитів рахунку для перерахування відшкодування.
Оформити податкову знижку можливо до 31 грудня року наступного за звітним (мається на увазі, що у 2019 році подаємо документи за 2018 рік).

У разі ухвалення вам компенсації за навчання, кошти будуть переведенні на ваш банківський рахунок протягом 60 днів після надходження пакету документів.

У кожного розмір податкової пільги, на яку він претендує, буде різнитися. Однак, незалежно від суми, не варто ігнорувати свої права.

Скористатися послугами безоплатної правової допомоги ви можете звернувшись до Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Ковель, вул. С. Бандери, 5, тел. (03352) 3-30-63.



#ПравоваДопомога
Редакція «КовельPost» може не поділяти думку блогерів або дописувачів. За зміст публікацій і їх достовірність відповідальність несуть автори.

Коментарі

Читайте також

У системі безоплатної правової допомоги створюється Наглядова рада

У системі безоплатної правової допомоги  створюється Наглядова рада
Такі зміни покликані гарантувати якісну правову допомогу. Щоб українські громадяни без будь-якого політичного впливу і маніпуляцій отримували якісний захист від держави через систему безоплатної правової допомоги.