1. Головна
  2. Колонка автора
  3. 2 листопада цього року набув чинності новий антирейдерський закон

2 листопада цього року набув чинності новий антирейдерський закон

Повідомляємо, що 2 листопада цього року набув чинності Закон України №1056-1 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності”, який встановлює ряд дієвих антирейдерських запобіжників.

Зокрема, закон запроваджує такі новації:

- встановлено додатковий захист нотаріально засвідчених документів від підробки, на підставі яких проводиться державна реєстрація, шляхом викладення їх на спеціальних бланках нотаріальних документів;

- виключено акредитовані суб’єкти з числа суб’єктів, що здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації;

- підвищено відповідальність за порушення в цій сфері;

- доступ державного реєстратора до державних реєстрів захищено від несанкціонованих проникнень. Тобто, при проведенні реєстраційних дій в системі, а саме перед винесенням рішення про державну реєстрацію, державні реєстратори не лише використовуватимуть електронний підпис, але й підтверджуватимуть операцію на мобільному телефоні, використовуючи систему MobileID;

- встановлено обов’язок реєстратора визначити обсяг цивільної дієздатності фізичних осіб і цивільної правоздатності та дієздатності юридичних осіб, а також перевіряти повноваження представника фізичної або юридичної особи щодо вчинення дій, направлених на набуття, зміну чи припинення речових прав, обтяжень таких прав у разі реєстрації прав не в результаті вчинення нотаріальної дії. Це означає, що від сьогодні реєстратор має встановлювати, чи належна людина звернулася за вчиненням дії?

- встановлено критерії, за якими визначається ступінь відповідальності за відповідні порушення, допущені в сфері державної реєстрації, що значно знизить корупційні ризики в сфері контролю.


#ЮстиціяВолині
Редакція «КовельPost» може не поділяти думку блогерів або дописувачів. За зміст публікацій і їх достовірність відповідальність несуть автори.

Коментарі

Читайте також

Що можуть громадські радники?

Що можуть громадські радники?
Громадський радник знає, як працює система правосуддя, які існують провайдери правової допомоги й розуміє, до якої інституції необхідно звернутись людям, щоб вирішити питання.