1. Головна
  2. Колонка автора
  3. Що треба знати про отримання безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам?

Що треба знати про отримання безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам?

Отримання безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщеними особами (ВПО).

На сьогодні внутрішньо переміщені особи в Україні залишаються серед найуразливіших категорій громадян. У результаті переміщення такі особи зіштовхуються з труднощами в реалізації та захисті своїх прав, зокрема відновлення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, права власності, доступу до житла, придатного для проживання, тощо.

Відповідно до положень Закону України «Про безоплатну правову допомогу» (далі – Закон) право на безоплатну первинну правову допомогу, що включає такі види правових послуг як надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації, згідно з Конституцією України та Законом мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України, у тому числі й внутрішньо переміщені особи, а також особи, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб, з питань, пов’язаних з отриманням довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Для того, щоб отримати правову допомогу потрібно звернутись особисто до найближчого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, бюро правової допомоги або до громадських правозахисних організацій. Знайти найближчий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, бюро правової допомоги та офіс громадської правозахисної організації можна на Всеукраїнській карті правових потреб, інституцій та партнерів системи безоплатної правової допомоги.

Також детальну інформацію щодо отримання безоплатної правової допомоги можна дізнатися, зателефонувавши за номером «гарячої лінії» системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). За згаданою «гарячою лінією» можна отримати консультацію з правових питань, дізнатися інформацію щодо актуальних адрес центрів та з’ясувати інші питання функціонування системи надання безоплатної правової допомоги.

Довідково:
Ковельський місцевий центр з надання БВПД знаходиться за адресою: м. Ковель, вул. С. Бандери, 5, тел.: (03352) 3-30-63, e-mail: kovel.volyn@legalaid.lt.ua.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).


#ПравоваДопомога
Редакція «КовельPost» може не поділяти думку блогерів або дописувачів. За зміст публікацій і їх достовірність відповідальність несуть автори.

Коментарі

Читайте також

Студентам Ковельського центру професійно-технічної освіти розповіли про гарантії безпечної праці та соціального захисту

Студентам Ковельського центру професійно-технічної освіти розповіли про гарантії безпечної праці та соціального захисту
Представник Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Оксана Романюк акцентувала увагу на перевагах офіційного працевлаштування.