1. Головна
  2. Колонка автора
  3. Ковельські юристи розповіли про особливості поділу спільного майна подружжя

Ковельські юристи розповіли про особливості поділу спільного майна подружжя

Поділ спільного майна подружжя може бути здійснено під час існування шлюбу, у процесі його розірвання, а також після розірвання шлюбу у добровільному або судовому порядку. Про особливості поділу майна подружжя – консультують юристи Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Добровільний порядок застосовується, якщо подружжя домовилося щодо визначення часток кожного з них у праві на майно, а також дійшло згоди щодо конкретного поділу майна відповідно до цих часток. Умови поділу майна подружжя також можуть бути передбачені в спеціальному договорі про поділ майна або визначатися у шлюбному договорі подружжя. Якщо між подружжям виникає спір щодо розміру належних їм часток, порядку або способу поділу спільного майна, то добровільний порядок поділу майна змінюється на судовий.

Поділ майна подружжя в такому випадку здійснюється в два етапи: по-перше, суд визначає розмір часток чоловіка та жінки в праві на майно і, по-друге, здійснює поділ майна відповідно до встановлених часток. При визначенні розміру часток кожного з подружжя суд виходить з того, що відповідно до законодавств частки майна дружини та чоловіка є рівними. Це правило не змінюється і в тому разі, якщо один із подружжя не мав з поважних причин (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку.

Разом із тим, законодавство встановлює два винятки із загального правила щодо рівності часток подружжя в праві на майно. Відповідно до цього суд може зменшити або збільшити частку одного з подружжя. Суд може відступити від засади рівності часток і зменшити частку одного з подружжя, зокрема, якщо один із них не дбав про матеріальне забезпечення сім’ї, приховав, знищив чи пошкодив спільне майно, витрачав його на шкоду інтересам сім’ї. Також суд може збільшити частку в праві на майно того з подружжя, з яким проживають неповнолітні або повнолітні непрацездатні діти, за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їхнього фізичного, духовного розвитку та лікування.

Після визначення судом частки кожного з подружжя в праві на майно здійснюється другий етап — безпосередній поділ майна подружжя відповідно до цих часток, які належать кожному з них. Законодавство передбачає певні способи поділу майна подружжя. По-перше, суд може винести рішення щодо поділу майна в натурі. Такий спосіб застосовується щодо подільних речей, тобто речей, які можна поділити без втрати їх цільового призначення. По-друге, суд може прийняти рішення про присудження майна одному з подружжя з покладенням на нього обов’язку надати другому з подружжя компенсацію замість його частки у праві спільної сумісної власності.

Окрім того, під час поділу майна подружжя треба визначитися з тим, що належить кожному з подружжя особисто. Адже таке майно не ділиться.

До майна, що є особистою приватною власністю дружини, чоловіка належить:
•Майно, набуте до шлюбу;
•Подароване або успадковане майно;
•Майно, набуте за час шлюбу, але за особисті кошти
•Житло, набуте за час шлюбу внаслідок його приватизації
•Земельна ділянка, набута за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки.

І навпаки, майно, яке належало одному з подружжя, може бути віднесено до спільної сумісної власності, укладеною при реєстрації шлюбу угодою або визнано такою судом з тих підстав, що за час шлюбу його цінність істотно збільшилася внаслідок трудових або грошових витрат другого з подружжя. Наприклад, було здійснено ремонт в квартирі, яка була придбана до шлюбу.

Якщо ж особи знаходяться у фактичних шлюбних відносинах, тобто проживають однією сім’єю без реєстрації шлюбу, то визнання майна таким, що належить на праві спільної сумісної власності відбувається шляхом встановлення факту проживання однією сім’єю у судовому порядку.

Їх спільно нажите майно – спільна власність і питання про поділ майна повністю прирівнюється до поділу майна подружжя. Важливо, щоб чоловік і жінка, які проживали разом, не перебували в іншому шлюбі і вели спільне господарство.



#ПравоваДопомога
Редакція «КовельPost» може не поділяти думку блогерів або дописувачів. За зміст публікацій і їх достовірність відповідальність несуть автори.

Коментарі

  • селюк з ковля
    тобто якщо у чоловіка був будинок, і він там зробив ремонт вже перебуваючи у шлюбі і дружина купила рулон шпалерів і має чек то вона має право після розлучення відсудити половину будинку. Агонь
    Відповісти

Читайте також

Ковельський центр правової допомоги нагадує про відповідальність за незаконну вирубку хвойних дерев

Ковельський центр правової допомоги нагадує про відповідальність за незаконну вирубку хвойних дерев
Згідно законодавства, за незаконну порубку хвойних дерев порушники сплачують штраф. Одним із визначальних факторів для притягнення до кримінальної відповідальності є розмір завданої шкоди.

У Ковелі відбувся Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги

У Ковелі відбувся Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги
Цього року в Україні вперше відзначався Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги, приурочений Дню прав людини та проголошенню Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини.