1. Головна
  2. Колонка автора
  3. Доступність будівель для маломобільних людей

Доступність будівель для маломобільних людей

Право на вільне пересування - один із пунктів Конвенції про захист прав людини. На жаль, навіть зараз, у 2021 році, далеко не всі люди можуть комфортно проживати та пересуватися будівлями зі сходами, високими підйомами тощо.

Відповідно до законодавства України, під час проектування житлових і промислових будівель, як під час переобладнання, ремонту, реконструкції існуючих житлових будинків і громадських будівель обов’язковим є повне дотримання вимог безпеки, доступності та зручності використання таких будівель і споруд. Забезпечення доступного середовища для маломобільних груп населення, включаючи осіб з інвалідністю, є одним з соціально-економічних завдань, яке зачіпає права і потреби мільйонів громадян країни. Детальніше про доступність будівель для мало мобільних людей розповідає фахівець системи безоплатної правової допомоги.


Як питання регулюється законом?


Статтею 27 ЗУ «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» встановлено, що планування і забудова населених пунктів, формування мікрорайонів, проектування, будівництво і реконструкція об’єктів фізичного оточення без пристосування для використання особами з інвалідністю не допускаються.

Відповідно до ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» маломобільні групи населення (МГН) − це особи, які відчувають труднощі при самостійному пересуванні, одержанні послуги, необхідної інформації або при орієнтуванні у просторі, зокрема особи з інвалідністю, особи з тимчасовим порушенням здоров’я, вагітні жінки, громадяни похилого віку, особи з дитячими візками. Інакше кажучи, це люди, яким з будь-яких об’єктивних причин важко повноцінно пересуватись по населеному пункту, і які потребують додаткових умов.

Питання інклюзивності будівель також регулюють Державні будівельні норми В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд», затверджені наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 30 листопада 2018 року № 327 (далі – ДБН).

Відповідно до ДБН будівлі мають бути забезпечені:

- фізичною можливістю і зручністю потрапляння та пересування об’єктом, прилеглою територією, отриманням послуг;

- фізичною безпекою при потраплянні на об’єкт та пересуванні по ньому, прилеглою територією, отриманням послуг;

- можливістю вільного отримання інформації про об’єкт та надавані послуги;

- вільною навігацією (орієнтуванням) об’єктом та прилеглою територією.

Важливою умовою доступності об’єкта до потроб маломобільних груп населення є облаштування пандуса.

Якщо у вашому будинку немає пандуса і ви бажаєте його самостійно встановити, то вам потрібно:


1. Повідомити про своє бажання встановити пандус орган, який займається утриманням відповідного багатоквартирного будинку (орган місцевого самоврядування, житлово-будівельний кооператив (ЖБК) чи об’єднання власників багатоквартирного будинку (ОСББ);

2. Для уникнення можливих конфліктів отримати письмову згоду від інших мешканців будинку;

3. У випадку, якщо встановлення пандусу потребуватиме реконструкції фасаду будинку незначної складності необхідно направити повідомлення про початок виконання будівельних робіт щодо об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними наслідками (СС1) (форма наведена у постанові Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2011 року № 466 «Деякі питання виконання підготовчих і будівельних робіт») до відповідного органу державного архітектурно-будівельного контролю (Державна інспекція архітектури та містобудування України та його територіальні органи) через центр надання адміністративних послуг або через електронний кабінет шляхом подання засобами програмного забезпечення Єдиного державного веб-порталу електронних послуг або заповнюється та надсилається рекомендованим листом з описом вкладення до центру надання адміністративних послуг;

4. Встановлення пандусу не потребує отримання будь-яких дозвільних документів. Крім того, відповідно до частини четвертої статті 34 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» влаштування засобів безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до будинків, будівель, споруд будь-якого призначення, їх комплексів та частин, об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури МОЖЕ ЗДІЙСНЮВАТИСЯ БЕЗ ДОКУМЕНТІВ, що дають право на виконання будівельних робіт, та за відсутності документа, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, з дотриманням вимог законодавства, будівельних норм та правил.

Порядок влаштування засобів безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до будинків, будівель, споруд будь-якого призначення, їх комплексів та частин, об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури або їх розумного пристосування затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 30 червня 2021 року № 668.

Вимоги до пандусів:

- Зовнішні пандуси повинні мати двобічну огорожу з поручнями.

- Поверхня пандуса повинна бути жорсткою, чітко маркована кольором або фактурою, контрастною відносно суміжних горизонтальних поверхонь;

- Під час будівель і споруд внутрішні сходи до рівня першого поверху можуть бути дубльовані внутрішніми пандусами;

- Уздовж обох боків усіх сходів і пандусів, а також біля всіх перепадів висот більше ніж 0,45 м необхідно встановлювати огорожу з поручнями;

І зовнішній, і внутрішній пандуси повинні відповідати вимогам законодавства щодо допустимої ширини, висоти та кута нахилу.


Чи можна встановити пандус за кошти місцевого бюджету?


Відповідно до статті 30 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» житло, займане особами з інвалідністю або сім’ями, у складі яких вони є, під’їзди, сходові площадки будинків, в яких мешкають особи з інвалідністю, мають бути обладнані спеціальними засобами і пристосуваннями відповідно до індивідуальної програми реабілітації, а також телефонним зв’язком.

Якщо будинок не обладнаний спеціальними засобами, у тому числі пандусом, така особа або її представник мають право звернутися до органу місцевого самоврядування, ЖБК, ОСББ, у віданні яких знаходиться будинок, із заявою про встановлення пандусу.

Разом із заявою особа має надати для підтвердження необхідності встановлення пандуса індивідуальну програму реабілітації, в якій зазначено, що особі з інвалідністю необхідно забезпечити соціальну та побутову реабілітацію, у тому числі шляхом встановлення пандуса.


Що робити якщо вам відмовлено у встановленні пандуса?


Особа, яка потребує встановлення пандуса, може оскаржити відмову або бездіяльність органу місцевого самоврядування, ЖБК, ОСББ щодо невстановлення пандуса або щодо виплати грошової компенсації стосовно його встановлення за власний рахунок.

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid
Редакція «КовельPost» може не поділяти думку блогерів або дописувачів. За зміст публікацій і їх достовірність відповідальність несуть автори.

Коментарі

Читайте також

Отримання та використання сертифіката вакцинації від COVID-19

Отримання та використання сертифіката вакцинації від COVID-19
COVID-сертифікати, видані в Україні, вже визнані Європейським Союзом. 19 серпня 2021 року Європейська комісія ухвалила рішення про технічну сумісність сертифікатів України та Європейського Союзу і рекомендувала визнавати сертифікати, видані в Україні.

Булінг у закладах освіти: куди звертатися по допомогу?

Булінг у закладах освіти: куди звертатися по допомогу?
Про цькування, що носять систематичний характер, про агресію, яка спрямовується на конкретну дитину - розповідає юрист Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анна Капітан.