1. Головна
  2. Новини
  3. Ковельські депутати проти знищення системи екстреної медичної допомоги в Україні

Ковельські депутати проти знищення системи екстреної медичної допомоги в Україні

У багатьох містах України місцеві ради ухвалили звернення проти знищення системи екстреної медичної допомоги. До них приєдналися й ковельські депутати, прийнявши 24 травня рішення на сесії міської ради.

Обранці громади Ковеля підтримали звернення до Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради, народних депутатів України щодо запобігання знищенню екстреної медичної допомоги.

У документі зазначається, що 5 років тому в Україні набув чинності закон про екстрену медичну допомогу. Однак, залишилося ряд проблем, які заважають успішному реформуванню системи.

Зокрема, спеціалізований санітарний транспорт не відповідає вимогам національного стандарту, а 60-70% цього транспорту є застарілим і підлягає заміні.

Крім того, жодна бригада екстреної медичної допомоги не укомплектована необхідним навігаційним обладнанням та засобами автономного зв’язку, як того вимагає законодавство.

Депутати наголошують, що медичним працівникам не доплачують надбавок, премій, винагород і матеріальних допомог, які передбачені ст. 11 закону про екстрену медичну допомогу. Зарплата медиків "швидкої" є мінімальною. Тому сьогодні спостерігаємо ситуацію, коли лікар-інтерн, випускниця медичного коледжу та простий робітник (двірник, сторож, прибиральник тощо) отримують практично однакову заробітну плату. Така "зрівнялівка" принижує гідність кваліфікованих лікарів.

Обранці громади запропонували виділити кошти на фінансування екстреної медичної допомоги окремою бюджетною програмою за рахунок медичної субвенції.

Також треба віднайти додаткові ресурси на будівництво єдиних оперативно-диспетчерських служб центрів екстреної медичної допомоги; закупівлю спеціалізованого санітарного транспорту і засобів цифрового радіозв’язку.

Варто зауважити, що кожен ковельчанин (як і будь який інший громадянин України) може виступити за збереження швидкої медичної допомоги, підписавши петицію до Кабміну. Збір підписів проти руйнування системи екстреної медичної допомоги ще триває. Підтримати петицію можна за посиланням:
https://petition.kmu.gov.ua/,/Petition/View/1449

#Депутати #СесіяМіськоїРади

Коментарі

Читайте також

У Ковелі заборонили продаж алкоголю у нічний час

У Ковелі заборонили продаж алкоголю у нічний час
Ковельська міська рада своїм рішенням сьогодні обмежила роздрібну торгівлю алкогольними, слабоалкогольними напоями та пивом (окрім безалкогольного) на території Ковеля з 10 години вечора до 8 ранку.

У нічний час алкоголь у Ковелі не продаватимуть усі без винятку заклади торгівлі. Заборону врегульовано законодавством

У нічний час алкоголь у Ковелі не продаватимуть усі без винятку заклади торгівлі. Заборону врегульовано законодавством
Відповідне рішення планує прийняти й Ковельська міська рада, якій відтепер згідно закону надано право встановлювати обмеження продажу алкогольних напоїв у Ковелі та штрафувати заклади за порушення.