1. Головна
  2. Новини
  3. Учора в Ковелі призупинив аналогову трансляцію телеканал UA: Перший

Учора в Ковелі призупинив аналогову трансляцію телеканал UA: Перший

18 червня призупинено аналогову трансляцію телеканалу UA: ПЕРШИЙ через передавачі у містах Білопілля, Вінниця, Дніпро, Ізюм, Київ, Ковель, Одеса, Тернопіль та Чернігів. Про це йдеться на сайті «UA:Перший».

Сигнал аналогового мовлення припинено постачальником послуг – Концерном радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (концерн РРТ) – через несплату за трансляції зі сторони НСТУ.

З квітня 2018 року грошей на оплату трансляції в бюджеті, виділеному Верховною Радою Суспільному, не передбачено зовсім. Це призвело до появи заборгованості перед РРТ у сумі 75,12 млн грн (як зазначає Концерн у своєму листі від 13.06.2018 року).

У розподілі видатків державного бюджету України на 2018 рік зазначено, що фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України становить лише 776 563,1 грн, що вдвічі менше від суми, гарантованої Законом України "Про суспільне телебачення і радіомовлення України". Урізане вдвічі фінансування не передбачає необхідних коштів на оплату трансляцій.

Для оплати всіх трансляцій НСТУ необхідно 330 млн грн на рік, проте виділено і передбачено в плані бюджетних асигнувань лише 54,7 млн грн.

НСТУ неодноразово зверталася до уряду з приводу критичної ситуації через незаконне недофінансування та попереджала, що це може призвести до відключення аналогового мовлення.

Наразі правління ПАТ "НСТУ" змушене констатувати небажання влади профінансувати суспільне мовлення, що спричинило призупинення аналогової трансляції телеканалу UA: ПЕРШИЙ.

Концерн РРТ поінформував НСТУ, що призупинення аналогової трансляції UA: ПЕРШИЙ відбуватиметься щоденно з 6:00 ранку до 18:00 вечора й триватиме до моменту погашення боргу.

Від відключення аналогових трансляцій найбільше постраждають глядачі у невеликих населених пунктах – маленьких містах та селах, адже там не представлено мережі кабельних операторів.

До відновлення аналогового мовлення глядачі, які проживають у зазначених областях, зможуть дивитися UA: ПЕРШИЙ виключно в цифровому форматі (DVB-T2), а також у кабельних телемережах та в інтернеті на офіційному сайті.



#СуспільнеМовлення #КонцернРРТ

Коментарі

Читайте також

Ковельчанам потрібне місцеве телебачення

Ковельчанам потрібне місцеве телебачення
Сьогодні - День працівників радіо, телебачення та зв'язку. «Телевізійний Центр Ковель» одним із перших на теренах колишнього Радянського Союзу створив комерційне телебачення. Далі - про історію місцевого телеканалу.