1. Головна
  2. Новини
  3. Чи може Ковель стати більшим за рахунок приєднання сусідніх сіл?

Чи може Ковель стати більшим за рахунок приєднання сусідніх сіл?

Обриси Ковельської міської ОТГ стають усе чіткішими. Як відомо, Ковель – місто обласного значення, яке серед чотирьох міст Волині, що мають такий статус, у найвигіднішому становищі щодо створення ОТГ шляхом приєднання сусідніх сільських рад.

Про це йдеться у матеріалі консультанта з комунікацій Асоціації міст України, Волинське РВ АМУ Тамари Зубенко.

Наразі у Ковельську громаду можуть об’єднатися Ковель та Білинська, Ружинська і Зеленська сільради.

Донедавна Білинська сільська рада була «білою плямою» на децентралізаційній карті Волині, але відповідно до останніх змін у Перспективному плані формування територій громад Волинської області, її включили до Ковельської міської ОТГ.

Щоб дізнатися про децентралізаційні настрої у Білинській сільській раді, до якої входять села Білин і Колодниця, з виїзною консультацією до Білина навідалися Валентин Малиновський, Василь Гром і Тамара Зубенко, консультанти Офісу реформ, який діє при Волинському РВ Асоціації міст України в межах проекту «ПУЛЬС».

Під час розмови з головою сільради Ольгою Лисюк консультанти проекту «ПУЛЬС» впевнилися, що в майбутньому життя і розвиток громади жителі обох сіл бачать разом із Ковелем. Це й не дивно, адже багато селян працюють, лікуються там, а діти відвідують позашкільні заклади та дитсадки, бо ж від Білина до Ковеля якихось сім кілометрів, а Колодниця практично межує з містом.

Зі слів пані Лисюк і ковельська влада не проти об’єднатися. Втім білинці не поспішають, бо хочуть ще в наступному році спробувати щастя, подавши проект на реконструкцію сільського дитсадка, отримати частину грошей із Державного фонду регіонального розвитку.

Голова каже, що дитсадок у Білині, де живе дві сотні дітей дошкільного віку, а щороку народжується не менше двох десятків немовлят, конче необхідний. Вона жартує, що їм і школа, яку добудували два роки тому і, де навчається 190 дітей, із такою народжуваністю незабаром буде замала.

До речі, вона зауважила, що бідними родичами до Ковеля вони не йтимуть: села освітлені, дороги майже всі чи асфальтовані, чи з білощебеневим покриттям, нова велика школа, у планах дитсадок у Білині, бюджет сільради в межах півтора мільйони, є землі лісового фонду, які тепер оподатковуватимуть, як ріллю.

Окрім того, як зауважив Василь Гром, консультант з бюджетних питань АМУ, після приєднання маючи майже дві тисячі сільських жителів можна розраховувати протягом п’яти років на інфраструктурну субвенцію в межах мільйона гривень щороку.

Обговоривши перспективи, вигоди і ризики приєднання всі присутні на зустрічі зійшлися на думці, що Ковель – оптимальний варіант для центру ОТГ.

Фото: Волинського РВ АМУ


#ОТГ #Ковель

Коментарі

Читайте також

Чи приєднаються до Ковеля навколишні села?

Чи приєднаються до Ковеля навколишні села?
Про перспективи створення Ковельської об'єднаної територіальної громади йшлося на зустрічі з представниками міської та районної влади, Зеленської та Білинської сільських рад Ковельського району та Ружинської – Турійського району.