1. Головна
  2. Новини
  3. Ковельчанин Олександр Калюжний став автором та режисером фільму про війну на Сході України

Ковельчанин Олександр Калюжний став автором та режисером фільму про війну на Сході України

«Зроблено волинянами, для волинян, про волинян». Під таким гаслом відбулася прем’єра документального фільму про війну на Сході України «З нами сила, правда, Бог». Його режисер – голова Громадського формування «БУГ» Олександр Калюжний.

Відбулася кінопрем’єра у вівторок, 18 вересня, у луцькому розважальному центрі «Промінь».

«Обережно, ненормативна лексика. Деякі кадри фільму здатні викликати змішані почуття», – з такими попередженнями стартував показ кінострічки, яка своєю відвертістю і щирістю викликала бурхливу реакцію залу.

Після перегляду глядачі аплодували стоячи.

Акторами фільму є звичайні люди, які ціною власного життя намагаються відвоювати країну з рук агресора. Бійці вже звикли до своєї служби і порівнюють її з роботою, згадують життя поруч із родинами, передають вітання і щиро вірять в перемогу. Із уст кожного з них звучало тільки одне бажання: жити у вільній країні, бути поруч із сім’єю і знати, що їх побратими пожертвували своїм життям недарма. Жодного із загиблих атовців вони не забувають. Власноруч створюють меморіали і моляться за спокій своїх полеглих товаришів.

Така болюча і водночас провокативна тема розглядалася у досить незвичному для цивільних форматі. Жодної підготовки майбутніх акторів, попереджень чи підтасування подій. Фільм знімався спонтанно і щиро, з метою показати життя «за периметром» таким, яке воно є насправді.

Знімальна група в прямому сенсі працювала під свистом куль, оминаючи знаки «Стоп! Міни» і «Огонь на поражение».

З цигарками в руках, наспівуючи агітаційних пісень, ніхто з них не скаржиться на умови і життя там. Всі думки спрямовані лише на високу місію – оберігати спокій власних родин. Така суть фільму, ілюстрована дещо емоційними та імпульсивними коментарями одного з бійців батальйону «Айдар». Військовий у дуже грубій формі намагався пояснити свою точку зору. Його слова добре розуміють бойові побратими.

Автор ідеї створення фільму – Олег Черкез. Він же взяв на себе роль оператора.

Свою вмотивованість у створенні проекту пояснив так: «Два роки тому я сидів вдома біля телевізора, дивився зведення новин з війни, і в мене з’явилося почуття вини. Там проходять бойові дії, а я сиджу на дивані. Знявши цей фільм, я вирішив показати свою повагу тим, хто воює за свою державу».

До речі, поки тривали зйомки, на війні загинуло семеро волинян.
«Це фільм, у якому говорять наші волиняни такі речі, які виходять з глибини їхніх сердець, ті речі, які звичайні люди не завжди розуміють», – прокоментував режисер студії «Правда PRO» Сергій Шараєвський.

Прем’єра стрічки зібрала у кінозалі чимало небайдужих.

Валерія КОЛІСНИК

На фото: Сергій Шараєвський (ліворуч) і Олександр Калюжний.

Джерело - Волинь24


#ОлександрКалюжний #ДопомогаАТО

Коментарі

Читайте також

Резервістів підрозділів тероборони навчають колишні бійці з Ковеля

Резервістів підрозділів тероборони навчають колишні бійці з Ковеля
На добровільних засадах представники Громадського формування з охорони громадського порядку та державного кордону "БУГ" на чолі з Олександром Калюжним перебувають на полігоні у Володимирі-Волинському.