1. Головна
  2. Новини
  3. Ковель відзначає 500-річчя надання Магдебурзького права. «Легенда про Ковель» - на сцені «Просвіти»

Ковель відзначає 500-річчя надання Магдебурзького права. «Легенда про Ковель» - на сцені «Просвіти»

2018 рік є особливим для нашої громади. 24 грудня - 500 років з часу надання Ковелю Магдебурзького права. У 1518 році мешканці почали називати себе городянами і отримали чимало прав та привілеїв. У народному домі “Просвіта” відбулись урочистості з нагоди ювілею. Присутніх в залі привітав міський голова Олег Кіндер. Розповідають на офіційному сайті Ковельської міської ради.

Артисти аматорського театру «10 ряд 10 місце» представили театралізоване дійство за мотивами твору Олени Мокроусової «Легенда про Ковель». На сцені народного дому “Просвіта” ожила історія Ковеля. Глядачам було презентовано унікальну виставу, в якій було задіяно понад 100 осіб. Крім акторів, це – танцювальні колективи «Пірует» і «Барвінок», фольклорний гурт «Намисто».

У 1518 році своєю грамотою польський король Сигізмунд І дозволив князю Василю Сангушку утворити з села Ковле місто з наданням йому Магдебурзького права. Тут почали відбуватися ярмарки і торги, запроваджувалось внутрішнє самоврядування.

На сцені глядачі побачили і королеву Бону, яку зіграла режисер Альона Малюга-Мельникова, короля Сигізмунда – Володимир Солов’янчик, князя Сангушка – Олександр Поліщук, коваля – Михайло Бразінський, його наречену Ганнусю - Софія Ліпич.

Надзвичайної урочистості усьому дійсту додав голос, який звучав зі сцени. Натхненно і велично передала зміст поеми Оксана Мизовець. Акторська майстерність, яскраві костюми, надзвичайно вдалий текст, хореографія, музика – усе це і створило диво на сцені, а злагоджена, командна робота дала гарний результат.



#МагдебурзькеПраво #ІсторіяКовеля #Театр #Просвіта

Коментарі

Читайте також