1. Головна
  2. Новини
  3. Екологи з'ясовують причину загибелі риби у Ковельському водосховищі

Екологи з'ясовують причину загибелі риби у Ковельському водосховищі

Представником територіального органу рибоохорони на початку тижня в Ковельському водосховищі виявлено загиблу рибу. Зразки риби та води з водосховища направлено в Ковельську міжрайонну державну лабораторію Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів для проведення відповідних досліджень з метою встановлення причин загибелі.

Вже не один рік поспіль весною та восени проводяться роботи з вселення водних біоресурсів в Ковельське водосховище. Як ми повідомляли раніше, 10 квітня 2019 року в місцеву водойму випустили понад 1200 кг зарибку карася сріблястого та коропа на суму 50 тис грн. (це кошти міського фонду охорони навколишнього природного середовища).

Головний спеціаліст відділу цивільного захисту та екологічної безпеки міськвиконкому Оксана Козакевич наголошує, що зазначені роботи проводились згідно з передбаченими законодавством документами, відповідно до вимог Порядку штучного розведення (відтворення), вирощування водних біоресурсів та їх використання (далі - Порядок).

- У 2019 році Східноєвропейським національним університетом імені Лесі Українки розроблено та затверджено біологічне обґрунтування щодо доцільності проведення робіт з відтворення водних біоресурсів у Ковельському водосховищі (п.2.1.1 Порядку). Заявка на проведення цього заходу була подана виконавцями робіт (структурними підрозділами виконавчого комітету Ковельської міської ради) до Управління Державного агентства рибного господарства 18 березня 2019 року. Графік робіт із вселення водних біоресурсів погоджений начальником Управління Державного агентства рибного господарства у Волинській області. Відповідно до п. 2.7 Порядку була створена комісія, до складу якої увійшли представники територіальних органів рибоохорони, органу місцевого самоврядування, територіальних органів Держекоінспекції, виконавців відтворення. Головою комісії призначений начальник відділу іхтіології та регулювання рибальства Волинського рибоохоронного патруля, - каже Оксана Козакевич.


Екологи стверджують, що вселення відбулось за наявності ветеринарного свідоцтва про відсутність небезпечних захворювань у господарствах, з яких здійснюється перевезення об'єктів відтворення та в присутності представника органу рибоохорони, представника Державної екологічної інспекції у Волинській області, засобів масової інформації. Комісією складений та підписаний підсумковий акт про виконання робіт із вселення біоресурсів у водосховище.

Аби з'ясувати причину загибелі риби, місцеві екологи та представники “Рибоохоронного патруля” звернулися в лабораторію Держпродслужби для проведення відповідних досліджень. З цією метою фахівцями були відібрані зразки риби та води з водосховища.

Офіційні результати очікують на наступному тижні. Причину загибелі риби обіцяють оприлюднити у засобах масової інформації. Про що ми повідомимо додатково.

#Зариблення #Екологія

Коментарі

Читайте також