1. Головна
  2. Новини
  3. Хірургів, котрі поспішали на пересадку серця у Ковель, поліція оштрафувала за перевищення швидкості

Хірургів, котрі поспішали на пересадку серця у Ковель, поліція оштрафувала за перевищення швидкості

Через 17 діб після операції директор Інституту серця МОЗ України, кардіохірург Борис Тодуров розповів, як почуває себе пацієнт, якому наприкінці грудня 2019-го у Ковельському МТМО пересадили серце. Про це повідомляється на сторінці Бориса Тодурова у фейсбук, - пише "Перший".

Нагадаємо, уперше за 15 років в Україні пересадили серце. Сталося це в Ковельській районній лікарні. Донором став чоловік, який загинув в аварії. Пацієнта везли з Києва, оскільки донорське серце неможливо було доправити до столиці. Після операції пацієнт перебуває у Києві в Інституті серця. Борис Тодуров розповів про його стан.

- У нього нормальні аналізи. Зараз такий період, коли боїмося гострого відторгнення. Поки все йде гладко… Він себе почуває значно краще з новим серцем. Ходить уже по сходах потрішки і на вулиці, не задихається, – каже лікар.

Він висловив сподівання, що через два тижні пацієнта випишуть додому.

- Це була унікальна трансплантація. Унікальна в тому, що вперше ми повезли реципієнта до донора. У нас не було можливості привезти серце з Ковеля в Київ, і ми прийняли таке абсолютно нестандартне рішення: привезти реципієнта до донора. Їхали шість годин трасою, досить швидко. Нас оштрафували ДАІшники, попри те, що ми їм сказали, куди їдемо. Заплатили штраф і втратили ще пів години. Але зі всіма пригодами доїхали, – каже лікар.

Друга особливість цієї трансплантації в тому, що донор останні дві години перед забором перебував на штучному кровообігу.

Борис Тодуров висловив сподівання, що його співпраця з ковельськими колегами тривати й далі.




#Трансплантація #КовельськеМТМО

Коментарі

Читайте також

Ковельські лікарі подякували десяткам людей, причетних до проведення операцій з трансплантації

Ковельські лікарі подякували десяткам людей, причетних до проведення операцій з трансплантації
Насамперед, родичам донорів, які дали дозвіл на пересадку органів загиблих. Подякували й міністру охорони здоров'я, команді Інституту серця, міському голові Олегу Кіндеру, депутатському корпусу Ковеля та багатьом іншим.