1. Головна
  2. Новини
  3. 1 грудня в історії Ковеля

1 грудня в історії Ковеля

1 грудня минає 27-та річниця проведення Всеукраїнського референдуму щодо підтримки набуття Україною незалежності. В кінці 1991 року в Україні розгорнулася підготовка до виборів Президента України і референдуму з питань підтримки Акта про державну незалежність України. Активно велася ця робота і в Ковелі. Важливою подією передвиборної кампанії стала зустріч з кандидатом у Президенти, головою УРП Левком Лук'яненком, відкриття пам'ятної дошки честь першого Президента України Михайла Грушевського на вулиці його імені.

У жовтні 1991 року відбулася восьма сесія міської Ради народних депутатів. На прохання Р. І. Поліщука його було звільнено від обов'язків голови міської ради і її виконкому. Головою міськради і її виконавчого комітету таємним голосуванням був обраний А. В. Семенюк. На цій же сесії ухвалено рішення про демонтаж пам'ятника В. І. Леніну на центральній площі міста.

У тому ж місяці відбулась конференція Інтелігенції міста, яка звернулася до жителів Ковеля із закликом підтримати 1 грудня Акт про державну незалежність України. Згодом із таким зверненням у місцевій пресі виступили голови міської та районної рад та їх виконкомів А. В. Семенюк і А. А. Хомич. 24 листопада на центральній площі відбувся мітинг «Нам пора для України жить!», який закликав жителів міста сказати на референдумі 1 грудня рішуче «Так».

1 грудня 1991 р. відбувся Всеукраїнський референдум і вибори Президента України. У референдумі взяли участь 87,7% виборців Ковеля. 95,5% підтримали проголошення незалежності України. Найбільше голосів ковельчан як кандидат у Президенти одержав Леонід Кравчук 47,8%. Сесія міськради, що відбулася в кінці грудня, обговорила підсумки Всеукраїнського референдуму і вирішила залишити над приміщенням міської Ради синьо-жовтий прапор, який був встановлений раніше.

Згодом одну із вулиць в центрі міста перейменували на честь проведеного референдуму - «1-го Грудня».

#ІсторіяКовеля #ВістіКовельщини

Коментарі

Читайте також