1. Головна
  2. Колонка автора
  3. Зміни у процедурі реєстрації транспортних засобів

Зміни у процедурі реєстрації транспортних засобів

14 грудня набрали чинності зміни, внесені до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів.
Зміни у процедурі реєстрації транспортних засобів
Основна зміна, яку вніс законодавець, стосується експертного дослідження транспортного засобу, яке проводить Експертна служба МВС. Тепер дану процедуру потрібно буде проходити до моменту звернення до сервісного центру для реєстрації чи перереєстрації транспортного засобу. Дана зміна надасть можливість власникам транспортних засобів здійснювати процедуру реєстрації/перереєстрації автомобіля онлайн.

За результатами проведеного експертного дослідження транспортного засобу фахівці, які проводять експертне дослідження транспортних засобів та реєстраційних документів, складають відповідний висновок. Відомості, що містяться в такому висновку, у день проведення експертного дослідження невідкладно вносяться до Єдиного державного реєстру транспортних засобів.

Висновок, складений за результатами експертного дослідження або відомості, що містяться в ньому, не пізніше як через десять діб після дня внесення таких відомостей до Єдиного державного реєстру транспортних засобів подаються / вносяться власником разом із заявою про державну реєстрацію (перереєстрацію), зняття з обліку транспортного засобу до сервісного центру МВС (незалежно від місця проведення експертного дослідження).

Експертне дослідження транспортних засобів фахівцями, які проводять експертне дослідження транспортних засобів та реєстраційних документів, не проводиться в разі:

- державної реєстрації нових транспортних засобів;

- перереєстрації транспортного засобу у зв’язку із зміною найменування та місцезнаходження юридичних осіб,

- прізвища, власного імені, по батькові (за наявності), місця проживання фізичних осіб, які є власниками;

- перереєстрації транспортних засобів у зв’язку з переобладнанням для роботи на газовому моторному пальному та альтернативних видах рідкого і газового пального;

- видачі, визнання недійсним реєстраційного документа для виїзду за кордон (його повернення) або визнання недійсним тимчасового реєстраційного талона на транспортний засіб особистого користування, тимчасово ввезений на митну територію України;

- видачі, визнання недійсним тимчасового реєстраційного талона на право керування транспортним засобом;

- зняття з обліку транспортного засобу у зв’язку з його вибракуванням у цілому;

- перереєстрації транспортних засобів, ввезених під зобов’язання про зворотне вивезення;

- перереєстрації транспортних засобів у разі зняття з обліку в органах соціального захисту населення (за винятком транспортних засобів, зареєстрованих до вересня 2019 року);

- перереєстрації транспортних засобів у зв’язку із зміною типу транспортного засобу за призначенням, пов’язаної з установленням або демонтажем спеціальних світлових сигнальних пристроїв;

- перереєстрації транспортного засобу в разі заміни (втрати) номерного знака або закріплення (перезакріплення) індивідуального номерного знака;

- перереєстрації транспортних засобів у разі втрати свідоцтва про реєстрацію (за винятком транспортних засобів, зареєстрованих до вересня 2019 року);

- перереєстрації транспортних засобів у разі заміни свідоцтва про реєстрацію;

- перереєстрації транспортного засобу у зв’язку з переходом права власності на транспортний засіб у спадщину (за винятком транспортних засобів, зареєстрованих до вересня 2019 року);

- перереєстрації транспортного засобу у зв’язку з переходом права власності на транспортний засіб за договором фінансового лізингу або зазначеним у такому договорі окремим договором купівлі-продажу (викупу) предмета лізингу, або іншим договором, визначеним договором фінансового лізингу.

Змінами передбачено функціональні можливості електронного кабінету водія (за технічної можливості) та Порталу Дія, що дають можливість власникам (крім юридичних осіб) замовити послугу з перереєстрації транспортних засобів онлайн.

Для замовлення послуги з перереєстрації транспортних засобів власник (крім юридичних осіб) подає через електронний кабінет водія або засобами Порталу Дія заяву в електронній формі, зразок якої встановлюється МВС.

Проте, перереєстрація транспортних засобів через електронний кабінет водія або засобами Порталу Дія не проводиться в разі, коли:

• у відомостях заяви або в Єдиному державному демографічному реєстрі відсутня інформація щодо задекларованого / зареєстрованого місця проживання (перебування) особи (крім внутрішньо переміщених осіб, інформація щодо яких підтверджується даними з Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб);

• власник та/або транспортний засіб перебувають у розшуку;

• відсутня інформація, що підтверджує сплату податків і зборів (обов’язкових платежів), передбачених законодавством;

• під час перевірки відповідних відомостей, внесених в електронній формі, виявлено недостовірну інформацію або розбіжності. У такому разі кошти, сплачені за надання послуги, не повертаються.

Ще одна зміна торкнулась пластикових бланків. Так, згідно змін, при замовленні онлайн послуги обміну посвідчення водія чи перереєстрації транспортного засобу можна вибрати функцію щодо виготовлення документів в електронній формі без виготовлення їх на бланку.

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid
Редакція «КовельPost» може не поділяти думку блогерів або дописувачів. За зміст публікацій і їх достовірність відповідальність несуть автори.

Коментарі

Читайте також

Порядок звільнення працівника через відсутність на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці

Порядок звільнення працівника через відсутність на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці
У зв’язку з воєнною агресією рф проти України, люди рятуючи життя, виїхали зі своїх міст в більш безпечні регіони України або за кордон. Відповідно, тривалий час через різні причини, такі працівники не мають можливість вийти на зв’язок з роботодавцем та повідомити про причини відсутності на роботі.

Яке покарання чекає на тих, хто принесе додому незаконно вирубану ялинку?

Яке покарання чекає на тих, хто принесе додому незаконно вирубану ялинку?
Нещодавно мешканки Дніпра, вирішивши підготуватися до різдвяно-новорічних свят, зрубали дві ялинки в Новокодацькому лісгоспі та намагалися забрати їх додому. Але жінок затримали на гарячому працівники лісгоспу та передали представникам Національної поліції.

Виїзд чоловіків за кордон під час воєнного стану

Виїзд чоловіків за кордон під час воєнного стану
Після запровадження в Україні воєнного стану змінилося багато звичних речей. У громадян, що звикли вільно пересуватися територією країни та виїздити за кордон, виникла ціла купа питань щодо впровадженого законодавчого обмеження покидати територію країни.