1. Головна
  2. Колонка автора
  3. Яке життя в АР Крим після анексії півострова РФ?

Яке життя в АР Крим після анексії півострова РФ?

Вже понад чотири роки АР Крим анексований Російською Федерацією. Всі ми добре пам’ятаємо, як на півострів почали проникати «зелені чоловічки», які захоплювали головні адміністративні будинки. Після цього було призначено референдум, результати якого весь цивілізований світ не визнає і досі. Спливають в пам’яті також і ті кадри, де натовпи людей стоять з плакатами Путіна і російськими триколорами, радіючи «приєднанню». Та питання, чи виправдались їхні надії і сподівання на за ці чотири роки, залишається доволі дискусійним.

Найбільш важливим та актуальним питанням є підвищення зарплат та пенсій на території півострова. Згідно з офіційною статистикою, в кінці 2017-го в середньому жителі півострова заробляли 25 тисяч російських рублів (більше 11 тисяч гривень). Так, це дійсно сталося, проте мало-хто звертає увагу на відповідному збільшенні тарифів, адже, мовляв, різке збільшення зарплат не мало економічного обґрунтування. "Не можу сказати, що життя стало легше. Так, підняли зарплати, але і ціни зросли», - такою є думка медичного працівника Сімферополя Олексія. Окрім цього, в Криму з’явилося ще більше бюрократичної тяганини: доводиться стояти в чергах для оформлення документів на землю або квартиру, вистоювати годинами, аби потрапити на прийом до лікаря, адже тепер прийом йде строго по запису, а лікарі взагалі звільняються, не витримавши паперової роботи, яка тепер займає більше часу, ніж огляд пацієнтів. Єдині, хто дійсно отримує гідну зарплатню, це ті, хто працюють в держструктурах, особливо в силовому блоці: поліція, ФСБ, прокуратура. І ми самі добре розуміємо чому…

Не потрібно забувати про те, що санкції, які Захід і Америка ввели проти Росії, автоматично перенеслись і на Крим. Так, тепер жителі півострова не можуть користуватися платіжними картками Visa і MasterCard, місцеві підприємства втратили можливість продавати свою продукцію в країни ЄС та США, а міжнародні компанії, відповідно, не можуть купувати нерухомість та інвестувати в підприємства півострова.

Дороги, які завжди були одним із найболючіших питань, влада намагається відремонтувати, проте якість такого ремонту залишає бажати кращого: вже через рік доводиться класти новий асфальт.

Тривалий час Крим вважався популярним туристичним курортом, проте зараз і цей факт під питанням. Не зважаючи на брехливі заяви прокремлівських чиновників щодо великої кількості туристів, потрібно звернутися до власної логіки та об’єктивних фактів: чисто технічно півострів не може прийняти бажану кількість туристів, адже потяги з України тепер ходять значно рідше, а аеропорт не може прийняти багато відпочивальників. «Якщо ще кілька років тому перші прибутки починали підраховували вже в травні, то тепер, дай Бог, заробити хоч щось в липні-серпні», - стверджує жителька Євпаторії Валентина, яка давно в сфері туристичного бізнесу.

Проте жителі Криму не хочуть «виносити сміття з дому», адже основне для них – це мирне небо над головою і відчуття причетності до «великої країни», яку боїться весь світ. Але, можливо, така позиція людей спричинена не лише почуттям глибокого патріотизму до Росії, але ще і тим, що тепер на півострові стало значно небезпечніше висловлювати власну точку зору.

На півострові припинено діяльність українських каналів та кримськотатарського телеканалу ATR. Натомість прямо посеред вулиць російські телеканали «вєщают» про всі переваги «русского мира» і найкращого президента Путіна, а ще про те, що Крим заживе як тільки добудують міст через протоку.

Такими є реалії сучасного життя Кримського півострова. Тепер щороку вони святкують справедливе, на їхню думку, «приєднання» до Росії, проводять відповідні тематичні концерти, зібрання, мітинги та виховні години в школі, проте кількість людей, які виїхали з півострова від такого «добра» постійно зростає…

Таким чином, солодкі обіцянки Кремля зовсім себе не виправдали. Окупаційна влада робить ставку на патріотизм та ефемерну стабільність. Ми, в свою чергу, знаємо, що рано чи пізно справедливість буде відновлено, адже Крим був, є і буде частиною України і ніякі путінські махінації не завадять відновленню справедливості.

#крим #санкції #російська_агресія #анексія #ЄС #гібридна_війна #наслідки_анексії #крим_це_україна
Редакція «КовельPost» може не поділяти думку блогерів або дописувачів. За зміст публікацій і їх достовірність відповідальність несуть автори.

Коментарі

Читайте також

Крим: справедливість невдовзі буде відновлено

Крим: справедливість невдовзі буде відновлено
Цього року виповнилась вже четверта річниця з моменту анексії Криму Російською Федерацією. Всі ми добре пам’ятаємо, як на півострів почали проникати «зелені чоловічки», які захоплювали головні адміністративні будинки.