1. Головна
  2. Колонка автора
  3. Коли призначають пенсію у разі втрати годувальника?

Коли призначають пенсію у разі втрати годувальника?

У зв’язку з різним тлумаченням випадків, коли призначають пенсії у разі втрати годувальника, юристи Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги роз’яснюють, що право на таку пенсію мають непрацездатні члени сім’ї померлого годувальника, які були на повному утриманні і отримували від нього допомогу, яка була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.

Непрацездатними членами сім’ї вважаються:

• Чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку та мають необхідний страховий стаж;
• Діти померлого годувальника, до досягнення ними 18 років або старшим цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років;
• Діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах, до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років;
• Діти-сироти, до досягнення ними 23 років не залежно від того, навчаються вони чи ні;
• Чоловік (дружина), а вразі їх відсутності – один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся померлого годувальника, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ним) 8 років (незалежно від віку і працездатності).

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається в розмірі:

• На одного непрацездатного члена сім’ї – 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника;
• На двох та більше непрацездатних членів сім’ї – 100 відсотків пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками.

Період, на який призначається пенсія у зв’язку з втратою годувальника:

• Пенсія призначається на весь період, протягом якого член сім’ї померлого годувальника вважається непрацездатним, а членам сім’ї, які досягли пенсійного віку довічно;
• На всіх членів сім’ї, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, призначається одна спільна пенсія;
• На вимогу члена сім39ї із загальної суми пенсії виділяється його частка, яка виплачується окремо;
• Виділення частки пенсії проводиться з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому надійшла заява про виділення частки.

Оксана Романюк,
фахівець Ковельського МЦ з надання БВПД

Довідково:
Ковельський місцевий центр з надання БВПД знаходиться за адресою: м. Ковель, вул. С. Бандери, 5, тел.: (03352) 3-30-63. (пн-пт з 9:00 до 18:00). kovel.volyn@legalaid.lt.ua.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).



#ПравоваДопомога #СоціальнийЗахист
Редакція «КовельPost» може не поділяти думку блогерів або дописувачів. За зміст публікацій і їх достовірність відповідальність несуть автори.

Коментарі

Читайте також

Більше трьох сотень агровиробників внесли свої дані в Аграрний реєстр

Більше трьох сотень агровиробників внесли свої дані в Аграрний реєстр
В ОТГ Київської, Волинської, Черкаської, Одеської, Львівської та Миколаївської областей продовжують працювати виїзні мобільні групи операторів, які допомагають аграріям вносити відомості в Державний аграрний реєстр.

Про переваги пілотного Аграрного реєстру говорили на Ковельщині

Про переваги пілотного Аграрного реєстру говорили на Ковельщині
11 лютого в Ковельській райдержадміністрації та в Голобській ОТГ для агровиробників району працювала мобільна група операторів щодо впровадження електронного фермерського реєстру.