1. Головна
  2. Колонка автора
  3. Завдяки юристу системи БПД підприємцю не довелося сплачувати зайво нарахований податок

Завдяки юристу системи БПД підприємцю не довелося сплачувати зайво нарахований податок

У 2016 році набули чинності нові правила сплати ЄСВ малими підприємцями ФОПами: цей збір необхідно було сплачувати постійно, навіть у разі, якщо підприємець не здійснював господарської діяльності. Це призвело до масового закриття ФОПів по всій Україні та численного зростання судових спорів щодо нарахування та сплати ЄСВ.

Із такою ж показовою історією до Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася пані Валентина, яка розповіла, що в листопаді 2019 року Головне управління ДПС України у Волинській області направило їй вимогу про сплату боргу (недоїмки) з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) в сумі 17569,35 грн.

Це стало повною несподіванкою для неї, оскільки підприємницьку діяльність не здійснювала та доходів від неї не отримувала. У період, охоплений вимогою, працювала в ДНЗ на посаді кухаря. Клієнтка була в розпачі, адже не мала таких коштів та не розуміла за що має їх сплачувати.

Оскільки жінка є суб’єктом права на отримання безоплатної вторинної правової допомоги і відноситься до категорії осіб, середньомісячний дохід яких не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, їй було призначено юриста центру Оксану Воробей для підготовки позовної заяви до суду.

Вивчивши матеріали справи, я дійшла висновку, що такі дії Головного управління ДПС України у Волинській області є протиправними, а вимога винесена не в порядку, не у спосіб та поза межами повноважень», – зауважила Оксана Воробей.

Відтак, юрист склала адміністративний позов про визнання дій Головного управління ДПС України у Волинській області протиправними та скасування вимоги про сплату боргу (недоїмки).

Рішенням Волинського окружного адміністративного суду позов задоволено повністю. Визнано протиправною та скасовано вимогу Головного управління ДПС у Волинській області про сплату боргу (недоїмки) в сумі 17569,35 грн.

Таким чином, завдяки професійним діям фахівця Ковельського місцевого центру з надання БВПД, жінці вдалося відстояти свої порушені права та законні інтереси.

#БПД #LegalAid
Редакція «КовельPost» може не поділяти думку блогерів або дописувачів. За зміст публікацій і їх достовірність відповідальність несуть автори.

Коментарі

Читайте також

Як отримати статус біженця або додатковий захист в Україні

Як отримати статус біженця або додатковий захист в Україні
Кожна людина, яка рятується від переслідувань у своїй країні, має право на захист та безпечне місце для життя. Якщо ви не почуваєтесь безпечно у власній країні та шукаєте захисту для себе та своєї родини, Україна готова вам допомогти.

Правила знімання: коли потрібен дозвіл, а коли – ні

Правила знімання: коли потрібен дозвіл, а коли – ні
Де можна проводити зйомку людей для подальшого оприлюднення фото- та відеоматеріалу? Чи може керівник встановлювати камери спостереження на робочому місці? Чи має право учень проводити знімання під час уроку? Детальніше розповідає фахівець системи безоплатної вторинної правової допомоги.