1. Головна
  2. Колонка автора
  3. Втрата права користування житловим приміщенням

Втрата права користування житловим приміщенням

Питання про порядок зняття з реєстрації осіб, які насправді не мешкають за місцем реєстрації, цікавить багатьох клієнтів системи безоплатної правової допомоги. Адже трапляються випадки, коли хтось з родичів чи знайомих, яких раніше було «прописано», змінює адресу чи навіть виїжджає за кордон і при цьому з невідомих причин відмовляється добровільно знятися з реєстрації.

Наприклад, до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги звертається багато клієнтів, які хочуть зняти з реєстрації осіб, котрі раніше проживали в їхньому житловому приміщенні, але свою реєстрацію не припинили та в добровільному порядку це робити відмовляються. А в результаті власник житла позбавлений можливості оформити субсидію», – розповідає юрист системи безоплатної правової допомоги.

На численні звернення юристи місцевих центрів роз’яснюють клієнтам, що відповідно до статті 405 Цивільного Кодексу України член сім’ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім’ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Відповідно до частини 1 статті 316 Цивільного кодексу України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Окрім того, згідно зі статтею 317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. Стаття 319 ЦК України визначає, що саме власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Клієнтам роз’ясняють про їх право на звернення до суду за захистом своїх прав та інтересів


Для початку у таких випадках потрібно скласти акт про осіб, які зареєстровані, але фактично не проживають у житловому приміщенні впродовж року. Окрім того, належним доказом відсутності певних осіб за місцем їх постійного проживання є покази свідків. Після зібрання всіх необхідних доказів наступним кроком є звернення до суду з позовом про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням.

До позовної заяви додаються такі документи (перелік не є вичерпним):

• документ, що підтверджує сплату судового збору (908 гривень);

• документи, що підтверджують право власності на нерухоме майно;

• документи, що підтверджують факт відсутності члена сім’ї власника у займаному приміщенні без поважних причин понад один рік.

#БПД #LegalAid
Редакція «КовельPost» може не поділяти думку блогерів або дописувачів. За зміст публікацій і їх достовірність відповідальність несуть автори.

Коментарі

Читайте також

Чи можна повернути товар придбаний зі знижкою?

Чи можна повернути товар придбаний зі знижкою?
Наближаються новорічно-різдвяні свята. Саме в цей час більшість магазинів проводить різноманітні розпродажі та акції з метою залучення відвідувачів. У цей час можна легко придбати товари, які не підійшли за кольором, фасоном чи якістю. Що робити? Чи можна повернути товар куплений зі знижкою?

Розв’язання спорів між батьками щодо визначення місця проживання дитини

Розв’язання спорів між батьками щодо визначення місця проживання дитини
Місце проживання дитини, яка не досягла 10 років, визначається за згодою батьків. Місце проживання дитини, яка досягла 10 років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини. Якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла 14 років, визначається нею самою.

Як отримати компенсацію, якщо травмувалися на вулиці під час ожеледиці

Як отримати компенсацію, якщо травмувалися на вулиці під час ожеледиці
Чи може людина, яка послизнулась і травмувалась на вулиці, отримати компенсацію за свої забої і переломи? Про те, як діяти у випадку, коли Ви зазнали травми на вулиці та як відшкодувати шкоду і притягнути винних до відповідальності розповідають юристи безоплатної вторинної правової допомоги.