1. Головна
  2. Колонка автора
  3. Порядок укладення декларації з сімейним лікарем

Порядок укладення декларації з сімейним лікарем

В період світової пандемії COVID-19 надзвичайно актуальним є питання ефективного лікування та вибору лікаря для надання кваліфікованої первинної медичної допомоги.

Завдяки реформі медицини сьогодні кожен має можливість вільного вибору лікаря та лікувального закладу, не прив’язуючись до місця реєстрації проживання. Разом з тим, є можливість попереднього вибору лікаря «on-line» з наступним самостійним укладенням електронної декларації, або безпосереднім зверненням до закладу первинної медицини та укладенням декларації в письмовій формі.

Детальніше з цього питання консультує юрист системи безоплатної правової допомоги.

Надавачам медичних послуг забороняється відмовляти у прийнятті декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та веденні пацієнта, зокрема, на підставі наявності у пацієнта хронічного захворювання, його віку, статі, соціального статусу, матеріального становища, зареєстрованого місця проживання тощо, крім випадків, передбачених законодавством.

Етапи укладення декларації

Вибір лікаря

Пацієнт має право обрати лікаря, який надає первинну медичну допомогу, за умови, що кількість пацієнтів, які вже обрали такого лікаря, не перевищує оптимальний обсяг практики первинної медичної допомоги.

Це можна зробити за рекомендацією рідних, знайомих або інших осіб, які вже уклали декларації з сімейним лікарем та отримали позитивний досвід надання відповідної медичної допомоги, або звернутися безпосередньо до закладу первинної медичної допомоги і одержати детальну інформацію про кваліфікацію, стаж роботи та решту необхідних даних про лікаря, з яким можна підписати декларацію.

Також на вебсторінці Національної служби здоров’я України можна переглянути Електронну карту місць надання первинної медичної допомоги:
https://nszu.gov.ua/e-data/dashboard/pmd-map

Водночас немає значення, де зареєстроване місце проживання людини, оскільки кожен має право вільно обрати собі лікаря незалежно від територіального розташування медичного закладу.

Підписання декларації
Пацієнт (його законний представник) має право подати декларацію шляхом звернення до надавача первинної медичної допомоги або самостійно через електронну систему охорони здоров’я, використавши електронний підпис автора або підпис, прирівняний до власноручного підпису відповідно до закону.

У разі електронного подання декларації надавачі первинної медичної допомоги не мають права вимагати у пацієнтів (їхніх законних представників) подання декларації в паперовій формі.

Для заповнення декларації пацієнт може звернутися безпосередньо до закладу первинної медичної допомоги, де за допомогою уповноваженої особи безпосередньо укласти декларацію в письмовій формі. У такому разі необхідно мати при собі копію документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків та документ, що посвідчує особу (паспорт громадянина України, свідоцтво про народження тощо).

Уповноважена особа закладу первинної медичної допомоги в електронну форму внесе дані про особу в систему, після цього роздрукує 2 примірника декларації (один для закладу, а інший залишається у особи, яка звертається). Потім уповноважена особа накладає електронний цифровий підпис працівника юридичної особи на декларацію та надсилає її в систему «Електронне здоров’я».

Таким чином відбувається засвідчення вибору лікаря.

Звернення за допомогою
Пацієнт звертається безпосередньо до лікаря, з яким укладено декларацію з питань, пов’язаних зі своїм здоров’ям. Це не обов’язково має бути проведення обстеження, лікування чи видача рецептів на придбання ліків (за програмою «Доступні ліки»), це може бути і питання видачі різного роду медичних довідок.

Укладення декларації з лікарем не перешкоджає можливості вибору іншого лікаря та підписання з ним декларації. В такому разі попередня декларація буде анульованою, а в дію вступить нова декларація і обсяг медичної допомоги буде вже надаватися іншим лікарем, з яким підписано декларацію.

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid
Редакція «КовельPost» може не поділяти думку блогерів або дописувачів. За зміст публікацій і їх достовірність відповідальність несуть автори.

Коментарі

Читайте також

Ви незадоволені якістю медичної допомоги: що робити?

Ви незадоволені якістю медичної допомоги: що робити?
З точки зору закону взаємодія між пацієнтом та медичним закладом розглядається, як правовідносини споживача та виконавця послуги. Що робити, якщо ви незадоволені якістю медичної послуги – розповідає юрист системи безоплатної правової допомоги.

Як правильно використати ялинку після свят

Як правильно використати ялинку після свят
Утилізація ялинок в нашій країні не розвинена, тому що відсутнє відповідне правове регулювання питання. Тож, дбаючи про навколишнє середовище, система безоплатної правової допомоги звертає увагу громадян на те, що робити з новорічними деревами після свят.