Абсолютно заслужено, одним з безлічі дивовижних відкриттів людства ХХ століття, найбільш важливим можна назвати появу мережі Інтернет. Завдяки Інтернету сьогодні можливо обмінюватися даними між користувачами, які розділені океанами і морями.

Народження Інтернету далеко не можна назвати випадковим, йому передували послідовні відкриття телеграфу, телефону, радіо, і звичайно ж комп'ютера, які разом підготували сприятливий грунт для реалізації мережі Інтернет в глобальних масштабах.

Зараз неможливо переоцінити значення глобальної мережі в житті суспільства, оскільки постійно з'являються нові аспекти в раніше недосліджених областях. До мережі підключається безліч техніки, відбуваються операції покупок, а також завдяки мережі багато компаній ведуть свій бізнес.

Виникнення і розвиток Інтернету має достатньо нелінійну історію, в якій багато бічних гілок і розвилок. Даний розвиток включає в себе багато аспектів - технологічний, організаційний, соціальний і переконує в перевазі і вигідності довгострокових вкладень держави в розвиток і підтримку наукових і технологічних потужностей.
Одним з перших творців мережевої науки був Дж. Ліклайдер з Массачусетського технологічного інституту (MIT). У своїй роботі "Галактична Мережа" ("Galactic Network"), написаної в серпні 1962 року, розглядається концепція "Глобальної Мережі", яка приймає принцип виникнення всесвітньої мережі взаємопов'язаних комп'ютерів, де кожен користувач зможе в режимі реального часу отримувати доступ до даних і програм, що зберігаються на будь-якому комп'ютері в будь-якій точці земної кулі. Даний принцип досить близький до сучасного стану Інтернет.

За вказівкою президента США Ейзенхауера, Міністерство Оборони (Deportment of Defence, DOD), на початку 60-х років створює спеціальну структуру - Агентство передових дослідницьких проектів (Defence Advanced Research Projects Agency, DARPA), яке займається науковими дослідженнями і розробками в комп'ютерній області.

Цікавий той факт, що створення DARPA було своєрідною відповіддю Радянському Союзу, який запустив перший штучний супутник Землі. 4 жовтня 1962 DARPA починає першу дослідницьку програму, яку очолює Дж. Ліклайдер.
Ліклайдер прикладає всі зусилля, щоб переконати своїх колег, серед яких був і головний продовжувач його справи - Лоренс Роберте, в реальності і важливості своєї мережевої концепції.

Інший вчений з MIT Леонард Клейнрок, автор численних статей з теорії пакетної комутації, опублікованих у 1964 році, вступає в наукову суперечку з Робертсом і переконує його в теоретичній обгрунтованості і можливості комунікацій з використанням пакетів (при якій дані розбиваються на частини з привласненням заголовка, в якому міститься повна інформація про доставку пакету адресату), і в їх перевагах перед уже існуючим і використовуваним принципом передачі даних - комутацією каналів (передача даних відбувається в режимі всього обсягу інформації між комп'ютерами). Ця подія відіграла важливу роль в історії зародження комп'ютерних мереж.

#ІсторіяМережіІнтернет #КовельПост

Пов'язані теми:
Історія мережі Інтернет - Історична довідка
Історія мережі Інтернет - Перша мережа
Історія мережі Інтернет - RFC-технології
Історія мережі Інтернет - Мережа Ethernet
Історія мережі Інтернет - Розвиток WWW