1. Головна
  2. Новини
  3. Де утилізують тваринні рештки після закриття ветсанзаводу у Ковелі?

Де утилізують тваринні рештки після закриття ветсанзаводу у Ковелі?

На території області донедавна діяло єдине державне спеціалізоване підприємство з утилізації та переробки відходів тваринного походження, неякісних харчових продуктів і продовольчої сировини – Ковельська філія ДП «Укрветсанзавод». Однак, із березня 2017 року було заборонено прийом сировини, з 15 грудня того ж року всіх працівників звільнили, а підприємство нині не працює. 12 квітня 2018 року під час наради у заступника голови Волинської ОДА Сергія Кошарука розповіли, що роблять із побічними продуктами тваринного походження на Волині. Інформує прес-служба облдержадміністрації.

Так, за словами першого заступника начальника головного управління Держпродспоживслужби в області Олександра Козія, на Волині налічується 180 об’єктів, де утворюють побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною. Це свиногосподарства, ферми з виробництва молока та відгодівлі великої рогатої худоби, господарства з вирощування птиці, інкубатори, м`ясопереробні підприємства, переробні цехи з виробництва м`ясних та ковбасних виробів тощо.

Зокрема, в 2017 році на даних об’єктах утворено 712 тонн трупів тварин та птиці, з яких 538 тонн направлено на спеціалізовані підприємства. Разом із тим, ПрАТ «Володимир-Волинська птахофабрика» на власних цехах утилізувала 174 тонни падежу птиці. Відтак, на підприємствах з переробки продукції тваринного походження за минулий рік утворено 12 тис. 703 тонн побічних продуктів тваринного походження, не призначених для споживання людиною, з яких 9 тис. 435 тонн направлено на корм звірям та 1 тис. 641 тонну утилізовано на спеціалізованих підприємствах. Серед них – ПрАТ «Володимир-Волинська птахофабрика», котра утилізувала на власних цехах 1 тис. 627 тонн пера.

Спеціалізовані державні підприємства, куди відправляються побічні продукти тваринного походження для утилізації, – це Жовківська та Костопільська філії Державного підприємства «Укрветсанзавод». Окрім цих підприємств, забійний пункт ПП «Рачинм`ясопромпром» направляє відходи на спільне підприємство ТзОВ «Заготзбут» м. Ланівці Тернопільської області для подальшої утилізації. Рибні цехи ФОП Лонюк М.С. і ПП «Волиньпродукт плюс» м. Луцьк у Кінологічний центр Національної поліції у Волинській області, ТзОВ «Континіум трейд» м. Луцьк на КП «Ласка» м. Луцьк. Відходи забою ідуть на звіроферми Рівненської, Львівської, Київської, Івано-Франківської та Тернопільської областей.

Також у Волинській області здійснюють прийом та переробку недержавні спеціалізовані підприємства ТзОВ «Даніка Протеїн» в Горохівському районі с. Галичани, яке займається виробництвом м`ясокісткового борошна, кормової добавки для виробництва кормів; виробництво, продаж та експорт топленого тваринного жиру, а також ПП «Корень» в м.Ковелі, яке займається виготовленням кісткового-борошна.

Перший заступник начальника головного управління Держпродспоживслужби в області Олександр Козій запевняє, що на сьогодні не зафіксовано жодних звернень фізичних осіб щодо порушень у сфері поводження з побічними продуктами тваринного походження, не призначеними для споживання людиною.


#Ветсанзавод #ЕкологічнеЛихо #НадзвичайнаСитуація

Коментарі

Читайте також

Бюджет, екологія та комуналка: про що звітував ковельчанам Олег Кіндер

Бюджет, екологія та комуналка: про що звітував ковельчанам Олег Кіндер
Ковельчани прийшли не лише послухати мера, а й поспілкуватися. Адже формат зустрічі – це не інформування про соціально-економічний розвиток міста, це діалог із присутніми, - пише сайт Волиньpost.