1. Головна
  2. Новини
  3. Історія ковельського аптекаря ФОТО

Історія ковельського аптекаря ФОТО

Переглядаючи ретро світлини волинських міст, не рідко задумуєшся, хто раніше там проживав, ким були ці люди, як виглядали їх домівки, робочі місця, з чого розпочинався день? Питань багато, але відповідей мало. Через дослідження життя звичайних мешканців міста, можна скласти загальну картину міста та його мешканців, адже кожне окреме життя, це цікава доля із своїми злетами та падіннями. Розповідає Волиньpost.
Тадеуш Парис в своєму ковельському будинку, 1930-ті роки

Ця історія про одного мешканця міста Ковеля, який був звичайним аптекарем, який працював у власній аптеці, виписував рецепти від різних болячок ковельчанам, виготовляв ліки на замовлення та любив місто в якому працював.

В 1928 році до міста Ковеля з міста Лович (сьогодні Лодзинське воєводство, Польща) переїхало подружжя фармацевтів Станіслави та Тадеуша Парисів. В сім’ї вже була дворічна донька Христина, яка також переїхала на Волинь з батьками.
Тадеуш Парис з донькою Христиною, м. Варшава, 1930-ті роки

По приїзду, в місті вони купили помешкання та приміщення під аптеку. Фармацевтичний бізнес родини успішно розвивався аж до початку Другої світової війни.

Родина Парисів брала активну участь в суспільному житті міста Ковеля. Тадеуш Парис довгий час очолював Фармацевтичне товариство Волинського воєводства, користувався неабияким авторитетом серед колег.
Тадеуш Парис з кошенятами біля ковельського дому, 1930-ті роки

Крім того аптека Парисів проводила благодійні акції, роздавала безкоштовно ліки для найбідніших ковельчан, які не могли їх придбати. Також, усі знали, що Тадеуш Парис надає знедоленим безкоштовні консультації з лікування різних захворювань.

В 1939 році розпочалась Друга світова війна. Родина з донькою переїхали до Рівного, де були в 1940 році арештовані НКВД. Тадеуша було розстріляно в Катинському лісі, а дружину з донькою вислано до Казахстану. Доньці Христині вдалось повернутись до Польщі в 1956 році, прожила вона до 1988 року.
Тадеуш Парис в студентські роки

Джерело фото: http://www.kb.dk

Текст Тетяна Яцечко-Блаженко

#ІсторіяКовеля

Коментарі

Читайте також