1. Головна
  2. Новини
  3. Реставрація чи демонтаж? Фахівці не дають відповіді на запитання, що робити з пам'ятником Богдану Хмельницькому у Ковелі

Реставрація чи демонтаж? Фахівці не дають відповіді на запитання, що робити з пам'ятником Богдану Хмельницькому у Ковелі

Як повідомляло наше видання раніше, у Ковелі планували замінити пам’ятник Богдану Хмельницькому, встановлений у 1954 році на перехресті вулиць Сухомлинського, Назарія Яремчука та Богдана Хмельницького.

Недоцільними ремонтно-реставраційні роботи пам'ятника вважають спеціалісти монументально-декоративної скульптури Львівської національної академії мистецтв, до яких зверталися за рекомендацією міські архітектори.

Оскільки він виготовлений з недовговічного матеріалу та руйнується, фахівці порадили виготовити точну копію монумента. Одним із варіантів було створення ідентичної глиняної моделі з подальшим покриттям її міддю методом гальванопластики.

Як виявилося, чинне законодавство не дозволяє цього зробити. Начальник відділу культури Вікторія Савлук повідомила, що, звернувшись до управління культури, з питань релігій та національностей Волинської ОДА за згодою на демонтаж пам'ятника Богдану Хмельницькому та відновлення його у новому матеріалі, отримали відповідь про те, що управління не має заперечень щодо проведення запланованих невідкладних протиаварійних робіт на об'єкті культурної спадщини за умови мінімального втручання в загальну структуру пам'ятки та дотримання вимог чинного законодавства України.

Таким чином, демонтувати пам'ятник неможливо. І замінити копією також. Реставрувати — не має сенсу, бо скульптура та постамент мають чимало тріщин та пошкоджень. Залишити усе, як є, також неможливо. Оскільки за доведення пам'ятки історії місцевого значення до руйнування посадові особи нестимуть відповідальність.

Яким чином вирішиться питання — наразі невідомо.


#ПамяткаАрхітектури #ІсторіяКовеля

Коментарі

Читайте також

Власників будівлі, що є пам'яткою архітектури місцевого значення, зобов'язують відремонтувати балкони та перефарбувати фасад

Власників будівлі, що є пам'яткою архітектури місцевого значення, зобов'язують відремонтувати балкони та перефарбувати фасад
Будинок за адресою Незалежності,132 у Ковелі, збудований у 1900 році, незважаючи на приватну форму власності, підпадає під дію Закону України «Про охорону культурної спадщини».

Ковельчани просять зберегти пам’ятку монументального мистецтва - пам’ятник Богдану Хмельницькому

Ковельчани просять зберегти пам’ятку монументального мистецтва - пам’ятник Богдану Хмельницькому
Старий монумент гетьману Війська Запорозького встановили у Ковелі в 1954 році. Він руйнується та не підлягає реставрації. Новий (аналог нинішньому) коштуватиме місту майже мільйон гривень.