1. Головна
  2. Новини
  3. Як вберегтися від серцево-судинних захворювань? Поради ковельчанам дає лікар-кардіолог Ковельського МТМО Ольга Решетілова

Як вберегтися від серцево-судинних захворювань? Поради ковельчанам дає лікар-кардіолог Ковельського МТМО Ольга Решетілова

Постійні стреси, неправильне харчування, сидяча робота – реальність мільйонів українців, що вже автоматично зараховує їх до групи ризику розвитку серцевих хвороб.

Результат вражає: кожен другий дорослий українець страждає на серцево-судинні захворювання, які вже називають неінфекційною епідемією ХХІ століття. Щороку в кардіологів збільшується кількість пацієнтів, а проблеми із серцем мають навіть молоді люди.

Правилами та порадами щодо попередження, профілактики та лікування серцево-судинних захворювань у нашій розмові поділилася лікар-кардіолог Ковельського МТМО Ольга Решетілова.


За офіційною статистикою понад 70 відсотків українців помирають від інфарктів, інсультів та серцевої недостатності. За цим показником наша держава є лідером у Європі. Ольго Миколаївно, яка ситуація склалася на Ковельщині із серцево-судинними захворюваннями?

Можу сказати, що кількість наших пацієнтів не росте. Але рано радіти: показник захворюваності доволі високий. Найбільший відсоток смертності на Ковельщині минулого року зафіксовано від кардіоміопатій та інсультів.

Чим зумовлена велика кількість сердечних захворювань? Що є причиною недугів?

Лікарі майже завжди лікують вже хворобу, а здоров'я потрібно берегти самому. Тому найпершою причиною недугів серця і судин є несерйозне ставлення до свого здоров'я, що, зрештою, призводить до зниження "резервів" організму, особливо в результаті малорухливого способу життя, впливу інфекцій, екології, умов клімату, бідності, хронічних стресів та гострих психо-емоційних потрясінь.

Додайте до цього ще такі негативні фактори, як паління, високий артеріальний тиск, високий рівень холестерину, зайва вага, зловживання алкоголем і неправильне харчування.

Однак ці фактори вважаються контрольованими. Тобто зниження їх рівня, зміна способу життя може призупинити розвиток захворювань серцево-судинної системи. Інша справа – спадкові вроджені дефекти розвитку судин і серця, де без постійної медикаментозної підтримки (а часто й оперативного втручання) не обійтися.


Які симптоми свідчать про вірогідність серцево-судинних захворювань? Як їх розпізнати? Адже інколи першим симптомом серцевої хвороби може бути зупинка серця і смерть. Людина може ходити з хворобою, навіть не підозрюючи про неї.

Приводом для хвилювання є загрудинний біль. Прислухайтесь до своїх відчуттів: біль може віддавати в ліву руку, шию чи щелепу. Одним з проявів серцевої недостатності є задишка при фізичних навантаженнях.
Серед симптомів – порушення ритму серця (аритмія). Нерівномірне серцебиття – рідке чи часте, з паузами (із завмиранням) – привід негайно звернутися за лікарською допомогою.

Отож, якщо є такі симптоми, як нестача повітря, різноманітної локалізації біль, підвищення температури тіла, запаморочення, головокружіння, втрата свідомості, слабкість в кінцівках, збільшена пітливість, загальна слабкість, порушення в ритмічності і частоті роботи серця, коливання рівня артеріального тиску, то слід звернутися до свого сімейного лікаря, який розпізнає вашу хворобу і допоможе її подолати.


На жаль, іноді люди ставлять діагнози собі самі і не звертаються до лікаря або ж ігнорують ліки, які їм призначили. Чим це загрожує?

Більшість людей дивляться на своє здоров'я крізь пальці, особливо в молодості. А між тим, чим раніше виявлять серцево-судинне захворювання, тим простіше та ефективніше буде лікування. Тому кожна людина в обов'язковому порядку повинна регулярно проходити медогляди.

Практика показує, що люди при появі гострого болю частіше шукають інформацію в Інтернеті, ставлять самі собі діагноз і призначають лікування. Це згубний шлях, особливо, якщо мова йде про серце.

Проблема формування та подальшого збереження прихильності до лікування залишається однією з найбільш значущих в медичному співтоваристві. Неприхильність до лікування, навіть часткове припинення прийому ліків призводить до зростання смертності, особливо від інсультів. Тому обов'язково виконуйте вказівки лікаря, але, водночас, не вимагайте в нього і не "приписуйте" собі самі зайвих ліків.


Гіпертонія – глобальна проблема охорони здоров'я, яка не тільки значно погіршує якість життя, але є причиною серцевих нападів та інсультів. Чи можна людям зі зниженим тиском сподіватися на те, що вони знаходяться поза зоною ризику?

Гіпертонію називають німою "вбивцею" серця і особливо судин. Стінки судин і серця потовщуються, стають твердішими, жорсткими й швидко втрачають еластичність. Нормальна величина артеріального тиску людини становить 120/80 мм рт. ст., однак з віком вона дещо змінюється, отже, підхід до лікування має бути індивідуальним в кожному окремому випадку.

Артеріальна гіпертензія – негативний фактор, який провокує більш ранній розвиток ішемічної хвороби серця, серцевої недостатності. Але це не означає, що люди з нормальним чи зниженим артеріальним тиском застраховані від цих недуг. На жаль, гіпотонікам не вдасться уникнути хвороб серця і судин, але вони, звісно, мають більш привабливе становище на відміну від людей з підвищеним артеріальним тиском.


Дехто вважає, що захворювання серцево-судинної системи виникають в основному в людей пенсійного віку. Чи можна так вважати, спираючись на Ваші досвід і практику?

Це помилкова думка. В моїй практиці серед пацієнтів кардіологічного кабінету спостерігається збільшення кількості хвороб кровообігу, які діагностуються в дітей, підлітків та молодих людей. І це не лише є наслідком нашого непростого сьогодення. Сучасна медицина має кращі можливості для якісного діагностування і більше виявляє порушення функції органів кровообігу і серця, ніж півстоліття тому.

Збільшується кількість хвороб серця та судин особливо й у верств населення, що не проходять щорічні профілактичні огляди (неофіційно працевлаштовані, заробітчани), а також серед асоціальних осіб (алкоголіків, наркоманів).


Чи є симптоми – "тривожні дзвіночки" стану, близького до інфаркту? Яку допомогу необхідно надати людині, у якої стався інфаркт?

Основне правило в такій ситуації – не втрачати час. Головна ознака інфаркту міокарда – біль в ділянці серця будь-якої інтенсивності, що виникає, як правило, після фізичного навантаження і не припиняється понад 20 хвилин. Це може супроводжуватися нестачею повітря, біллю в лівій руці, між лопатками, шиї, горлі, щелепі, і не залежить від зміни положення тіла.

Сучасна тактика лікування інфаркту міокарда передбачає швидку доставку пацієнта в спеціалізовану лікувальну установу, де йому операційно можуть відновити кровообіг по судинах серця: виконати черезшкірне коронарне втручання – поставити стенти (так звані "розширювачі" судин). Отже, найкраща допомога в такому випадку – дзвінок до служби "103" для екстреного виклику карети швидкої медичної допомоги.

До приїзду лікаря хворого потрібно одразу заспокоїти, покласти і максимально уникати будь-якого емоційного і фізичного навантаження. Такій людині слід швидко дати таблетку нітрогліцерину під язик, а також аспірин.


Яке харчування шкідливе для серця, а які продукти, навпаки, корисні для нього?

Харчування впливає на розвиток хвороб серця і судин за рахунок підвищення рівня шкідливих холестеринів і рівнів артеріального тиску (жирна, солона їжа), маси тіла і розвитку цукрового діабету та ін.

Для пацієнтів, що перебувають на диспансерному обліку в кабінеті кардіолога, рекомендую модифікацію способу життя (режим праці і відпочинку, нормальний сон) і харчування, доповнюючи його вітаміном Д3 у "темну" пору року.

Важливою є йодопрофілактика, збагачення раціону сирими, дозрілими овочами, фруктами і ягодами. Корисні для серця льон, насіння гарбуза, морська риба (або риб'ячий жир). Має значення також приготування (на рослинних оліях) і методи обробки їжі (відварювання, тушкування, приготування на пару, в духовці).

При цьому слід обмежити вживання тваринних жирів (зменшити споживання висококалорійних продуктів). Перед приготуванням м'яса необхідно, принаймні, зрізати видимий жир, однак все ж таки, якщо є можливість, варто віддати перевагу рибним стравам особливо морського походження.


Чи успадковуються захворювання серця, а чи вони в основному залежать від способу життя? Ви вже назвали головних "ворогів" серця, серед яких тютюн і алкоголь, зайва вага і стреси. Тож слід дотримуватись основних правил профілактики: не варто переїдати, а, натомість, відмовитись від шкідливих звичок і бути фізично активним. Але ж, напевно, не всяке серце "любить" спорт і фізичні навантаження?

Зі спортом серце "дружить", адже фізичні вправи допомагають попередити спазми судин і органів, так би мовити "загартовують" серце. Але в усьому треба знати міру, аби спортивні навантаження, навпаки, не були стресовими для серця.

Щодо спадковості, то практично завжди при опитуванні пацієнтів з'ясовується, що від серцевих недуг потерпають їхні родичі.

Не можу оминути теми шкідливого впливу куріння. Часто хвороби кровообігу виникають у курців. Запам'ятайте: будь-який вид куріння (активне чи пасивне) є потужним фактором ризику для розвитку серцево-судинної патології. Тому всім курцям рекомендую негайно припинити палити. Кому важко самотужки позбавитись від цієї згубної звички, застосовують нікотинзамісну терапію (лікування залежності у найважчі перші тижні відмови від куріння).

Алкоголь – це токсична речовина. Отож, вживаючи його, ми добровільно отруюємо свій організм. Якщо не контролювати кількість випитого (а саме: не зашкодить організму 20 грамів спиртного в день для чоловіків і 10 грамів – для жінок), то у вас можуть розвинутись не тільки серцево-судинні захворювання, а й хвороби печінки, нирок та шлунково-кишкового тракту.


Які ще прості практичні поради Ви можете дати нашим читачам, що дозволять попередити серцево-судинні захворювання?

Насамперед, слід усвідомити, що не лікарі роблять вас здоровими. Вони можуть врятувати життя, вилікувати хворобу, а далі – все в ваших руках. Адже здоров'я людини на 50 відсотків залежить від способу життя, який вона сама обирає. Натомість, медицина лише на 10 відсотків впливає на ці процеси.

Мій "рецепт" досить простий: виконуйте вказівки лікаря (пийте ліки за лікарським призначенням, а не ті, що увійшли в моду чи порадили знайомі), забудьте про шкідливі звички, не уникайте помірної фізичної активності, перегляньте свій раціон харчування, та, в першу чергу, навчіться отримувати від життя лише позитивні емоції.


Розмову вела Вікторія ЗІНЧУК


Джерело - "Вісті Ковельщини"


#ВістіКовельщини

Коментарі

Читайте також

За посередництвом місцевої газети ковельчани подякували міській владі за відремонтовану прибудинкову територію

За посередництвом місцевої газети ковельчани подякували міській владі за відремонтовану прибудинкову територію
"Від імені усіх жителів будинку по вул. Володимирській, 91А ОСББ "Будівельник" висловлюємо щиру вдячність міському голові Олегу Кіндеру, його заступнику Андрію Товстизі та директору ПТМ "Ковельтепло", депутату міської ради Володимиру Бойку", - йдеться у повідомленні.

Заступник Ковельського міського голови Ігор Прокопів побував на Днях народної скорботи у Берліні

Заступник Ковельського міського голови Ігор Прокопів побував на Днях народної скорботи у Берліні
Керівники яких держав були присутні і чому серед запрошених - представник з Ковеля? Перша світова війна і футбол: про що йдеться? Відповіді на ці та інші запитання - в інтерв’ю кореспонденту газети "Вісті Ковельщини".