1. Головна
  2. Новини
  3. У мережі розповіли історію розкішного маєтку на Ковельщині, що став руїнами

У мережі розповіли історію розкішного маєтку на Ковельщині, що став руїнами

Хто хоч раз проїжджав повз селище Голоби, край дороги обов’язково мав можливість бачити залишки давнього парку, поза деревами якого проглядаються стіни колоритних руїн. Це – релікт колись розкішного маєтку, зведеного ще у 1711 році на місці нового поселення голобчан. Старі Голоби, що лежали, як пишуть дослідники, трьома кілометрами північніше, мешканці у 1708 році полишили вщент спаленими шведськими військами в ході Великої Північної війни з Московським царством.

Спочатку маєтком володіла сім'я Єрузальських. Згодом – перейшов до рук шляхтичів Вільгів. На місці давньої садиби черняхівський воєвода, сенатор Речі Посполитої Людовік Вільга збудував новий великий палац, який у своєму складі мав окремі будинки, господарські споруди, браму для в'їзду, парк з водоймою…

Наступні століття не лише ознаменувалися зміною власників палацу (маєтності переходили у власність Божидар-Підгорецьких, Марії Ронікер-Подлевської, її доньки Марії Подлевської-М’яновської, котра володіла садибою аж до початку Другої світової війни), а й руйнацією будівлі з наступною її відбудовою.

В повоєнний час споруду використовували в якості Будинку культури, військового шпиталю, будинку для дітей-інвалідів, дитячого будинку-інтернату. Також, у флігелі колишнього маєтку Вільгів розміщувалася Голобська районна лікарня.


Післявоєнні фото архіву Надії Ярощук з FB-групи «Голоби і голобчани на ретро-фото»

Автор - Сергій Товкач


#СергійТовкач #ІсторіяКовеля

Коментарі

Читайте також

У Ковелі на території Центральної райлікарні Ковельського МТМО відновлюють історичний парк ФОТО

У Ковелі на території Центральної райлікарні Ковельського МТМО відновлюють історичний парк ФОТО
Історію колишнього Міського саду, закладеного в перші роки XX ст. поруч Свято-Миколаївського храму Кінбурнського полку, який на той час дислокувався у місті, розповів Сергій Товкач.