1. Головна
  2. Новини
  3. У вишитих краватках та з рушниками: як відзначили День вишиванки у Ковельській виховній колонії

У вишитих краватках та з рушниками: як відзначили День вишиванки у Ковельській виховній колонії

Відзначати День вишиванки у виховній установі стало вже постійною традицією за останні кільканадцять років, адже вишивка у колонії давно знайшла свою «прописку» - вона існує як символ, як уособлення давнього мистецтва наших предків. Пишуть педагоги на сторінці установи у соцмережі.

У загальноосвітній школі ІІ-ІІІ ст. №14 ДУ «Ковельська виховна колонія» функціонує мистецький гурток вишивки, який започаткувала вчитель школи Валентина Андрощук років з вісімнадцять тому. Результати й досягнення творчої діяльності вихованців швидко дали про себе знати на різного роду виставках, конкурсах, тощо.

Мистецькі вишивки гуртківців відомі у багатьох містах України та Європи: Ковелі, Луцьку, Києві, Варшаві, Перемишлі (Республіка Польща), Страсбурзі (Франція). Приємно відзначити, що на міжнародній виставці творів декоративно-прикладного мистецтва серед засуджених, яка проводиться під егідою громадських, релігійних, правозахисних організацій у місті Страсбург, робота учня школи Артура Дудніка («Матір Божа з Дитям») завоювала найвищу відзнаку – гран-прі.

16 травня 2019 року в ЗОШ №14 проводився тематичний захід у виставковій залі школи, де були продемонстровані кращі роботи учнів-гуртківців мистецького гуртка з вишивки під назвою «Рушником українцеві стелиться доля».

Розпочинаючи захід, директор школи В. М. Кавюк, зазначив, що декілька десятиліть тому за вишиту сорочку можна було потрапити до в'язниці і отримати тавро «націоналіста», а сьогодні тисячі людей одягають вишиті сорочки, сукні, блузи, краватки, капелюхи тощо і пишаються красою вишиваних орнаментів.

Про історію створення й діяльність гуртка вишивки в загальноосвітній школі, а також про досягнення гуртківців натхненно говорила Валентина Андрощук - керівник мистецького колективу, вчитель іноземної мови. Педагог своїм виступом зацікавила й заінтригувала учнів, бо після її виступу у вихованців виникло чимало запитань, на які Валентина Костянтинівна ледь встигала давати відповіді.

Допомагали вчительці учні, які продекламували поетичні твори та розповіли про орнаментально-символічні схеми у вишивках рушників.


#ВиховнаКолонія

Коментарі

Читайте також