1. Головна
  2. Новини
  3. У Ковельському МТМО побували представники медичної інформаційної системи Doctor Eleks

У Ковельському МТМО побували представники медичної інформаційної системи Doctor Eleks

Ковельське МТМО можна сплутати з приватною клінікою. Як вам це вдалось?

Від моменту, коли прийшло нове керівництво значно посилились великі зміни. Головний ініціатор цих змін – Самчук Олег Олегович, головний лікар МТМО. Саме він доніс до команди головну думку про те, що для злагодженої роботи медичної структури потрібно робити крок вперед.

Команда дуже багато працювала і працює, щоб заклад процвітав. В нас ремонтуються амбулаторії та відділення, закуповується нове обладнання, окрему увагу приділяємо розвитку спеціалістів. Це величезна та кропітка праця.

Обладнання займає ледве не найбільшу статтю витрат. Як вам вдається забезпечувати МТМО сучасними апаратами?

Все обладнання закуповується поступово. Кожна одиниця – довга та кропітка праця.

Розкажіть трохи більше про діагностику в Ковельському МТМО.

Маємо новітнє обладнання та окрему діагностичну палату. Діагностична палата використовується у випадках, коли щодо діагнозу немає однозначного рішення. Протягом доби проводяться обстеження, щоб визначити точний діагноз. Також ця палата використовується для невідкладних медичних станів. В ній є все для реанімації, киснева станція. До слова, киснева станція має розводку по всій лікарні, вона проведена до операційних, перев’язочних, реанімаційних та інших приміщень в кожному корпусі.

В МТМО працює окреме діагностичне відділення. Воно оснащене апаратом для діагностики всіх органів людського тіла. Це і судинна діагностика, і серцева, діагностика черевної порожнини.

Маємо кардіографи в кожній амбулаторії. Також є кардіографи, які лікарі беруть з собою на виїзди.

Крім покупки обладнання потрібно забезпечити належні умови роботи та зберігання. Чи були з цим проблеми?

Було дуже багато вимог до апарату ангіографії. Важила кожна деталь! Нахил підлоги, вентиляція та безліч нюансів. В приміщенні робили ювелірний ремонт.

Знову ж, це значні витрати. Якщо можливо, поділіться як вдалось владнати фінансову сторону питання.

Нам дуже допомогла місцева влада. Ми звертались про допомогу і знаходили відгук на наші прохання. Розвиток медицини міста надважлива справа. Життя та здоров’я людини – безцінне.

Багато допомагали міжнародні організації. Завдяки ним було закуплено значну частину обладнання.

Наша порада для колег – не опускати руки, а стукати в усі двері, звертатись до органів місцевої влади, до міжнародних організацій. Звісно, що без фінансової допомоги медичному закладу не потягнути всі витрати.

Певна категорія пацієнтів має проходити реабілітацію після травм, операцій. Чи є для пацієнтів можливість пройти курс реабілітації в МТМО?

Пацієнти мають доступ до обладнаних реабілітаційних кімнат з потрібними тренажерами та обладнанням для фізіотерапії. Це і апарат Бубновського, і підвісна терапія, і багато іншого обладнання. Там пацієнт може пройти потрібний курс реабілітації під наглядом спеціаліста. Маємо багато процедурних кабінетів та навіть соляну кімнату.


Як прийшло рішення про перехід на електронний документообіг та інформатизацію МТМО?


Близько п’яти років назад ми почали опрацьовувати це питання. Вивчали медичні інформаційні системи, що є на ринку та аналізували досвід колег. Позитивним досвідом з нами поділилися колеги з Медичного центру “Благомед”, що в місті Луцьк.

Також ми їздили до Вінниці. Нам показали та розказали, як вони це реалізовували в себе. В них найбільша база та єдиний інформаційний простір, це показовий проект в Україні.

Ми загалом вболіваємо за електронний документообіг та відхід від паперових носіїв. Навіть ініціювали проект щодо цього в Міністерстві охорони здоров’я.

Поділіться досвідом підготовки закладу до процесу інформатизації. Як готували людей, інфраструктуру?

Наш колектив працює як єдине ціле. Якщо приймається певне рішення, то всі зацікавлені і долучаються до його реалізації. Всі підрозділи почали працювати над питанням інформатизації. Починаючи від фінансового забезпечення, технічної сторони питання (комп’ютери, мережа, принтери), навчання та перенавчання людей.

Навчання медичних працівників роботі в електронній системі – окремий процес. Як організували цей етап інформатизації?

Спочатку наші спеціалісти поїхали на навчання в офіс Doctor Eleks у Львові. Навчання тривало два дні. В перший день були практичні заняття по роботі з системою. Другого дня ми відправились до Міської дитячої лікарні, там колеги показали як вони працюють з системою.

Ми обрали для себе шлях створення окремого технічного відділу в межах МТМО. На сьогодні, наш технічний відділ виріс з 2 до 4 програмістів. Вони розробляють шаблони під кожне відділення та спеціаліста.

Навчання працівників запускали поетапно, по відділенням. Спочатку було укомплектовано поліклініку. Це картки, реєстр пацієнтів. Потім поетапно рухались по кожному відділенню. Вже маємо статистичні показники в системі, рахуємо фінанси. Розвиваємось далі.

Технічний відділ долає усі питання?

Програма досить динамічна, розвивається, тому штатний спеціаліст лікарні не може знати абсолютно все в програмі. Додатково ми користуємось підтримкою. Де щось не можуть наші програмісти, допомагає Doctor Eleks.

Також ми перейшли на КНП, що повело за собою інтеграцію з електронною системою охорони здоров’я (ЕСОЗ). Процес був новим, тому також звертались за допомогою. Наш відділ помітно росте. Ми самі розробили форму №003/о «Медична карта стаціонарного хворого» згідно наказу МОЗ №29 від 21.01.2016 р. І коли заповнюється форма №003/о, то форма №066/о «Карта пацієнта, який вибув із стаціонару» заповнюється автоматично. Там потрібно лише заповнити одне поле та поставити галочку. Все!

Ми сумлінно вносимо інформацію в МІС, тому робота з документами значно скоротилась. Все робиться автоматично. Коли формується епікриз, інформація з електронної медичної картки підтягується автоматично. Більше немає потреби дублювати інформацію.

Чи скоротився час, що витрачається лікарем на роботу з документами?


В нас ця робота розподілена. Під час прийому інформацію в систему вносять медичні сестри. Тобто лікар витрачає на пацієнта 100% часу. Якщо ще відмінять письмовий носій, то це ще більше скоротить час на роботу з документами.

Кожен лікар пише шаблони під себе, вони дають можливість одним натисканням зробити те, на що раніше вимагалось багато часу. За кілька хвилин ти маєш будь-яку інформацію. Раніше то було неможливо. Картка пацієнта могла “гуляти” десь по лікарні.

Фактично все населення нашого регіону є в базі системи. Там навіть є люди з інших регіонів, областей та держав.

Навіть держав?
Так) Це Польща, Білорусь, навіть Сідней, Австралія.

Які позитивні результати спостерігали після інформатизації МТМО?


Коли пацієнт є в програмі, то його повна історія хвороби є в приймаючого лікаря. І якщо пацієнт потрапляє до лікарні, а ситуації бувають різні, пацієнт може бути і без свідомості, то лікар бачить його історію хвороби, на що він має алергію. Часто ця інформація є вирішальною, щоб почати надавати медичну допомогу.

Лікарі давали зворотній зв’язок? Чи зручно їм?

Звісно, перший зворотній зв’язок був негативний. Медичним працівникам було важко перевчатись. Більшість все життя працювали з паперовими документами. Молоді вдалось швидко перелаштуватись. Старші люди важче перевчались. Але тепер ніхто писати не хоче) Постійно вносяться пропозиції, де ще можна автоматизувати частину роботу.

Як ви стимулюєте професійний розвиток колективу?

В нас постійне навчання. Починаючи від спілкування всередині між колегами.

Стимулюємо навчанням закордоном. Зараз багато програм, що допомагають людині поїхати переймати досвід колег з інших країн. Ми в цьому усіляко сприяємо. Нещодавно двоє наших спеціалістів їздили в Польщу в рамках однієї американської програми. Лікар сам обирає заклад, домовляється, а програма надає фінансову підтримку.

Тісно співпрацюємо з німецькою клінікою Марієнкранкенгауз м. Шверте. Керівництво клініки приїздило до нас, проводили для них екскурсію, ділились досвідом. Наші спеціалісти також можуть пройти навчання в цій клініці. В них широкий спектр діяльності, це і мікрохірургія кисті, естетична хірургія.

Чи навчаєте ви майбутніх спеціалістів?

Це зовсім окрема тема. Так, навчання один з пріоритетів. В нас зараз 58 інтернів, які далі будуть працювати в нас.

Як можна потрапити до інтернатури в Ковельському МТМО?

Інтернів набираємо на конкурсній основі.

Трохи зсунемо фокус на пацієнтів. Чи була у вас потреба запровадження маркетингових інструментів?

Це важливий напрямок, тому так, звісно. Віднедавна в команді з’явився медичний маркетолог.

Які канали комунікацій плануєте задіяти?


Всі можливі в маркетингу) Ми активно ведемо сторінку у facebook. Тому підписуйтеся, публікуємо багато цікавого.

Кожен інтерн працює у відповідному відділенні та постійно залучений в процес. Тобто ми надаємо можливість працювати та отримувати досвід. Інтерни працюють поруч з лікарями, де можливо, допомагають самостійно.

На вході в МТМО стоїть скульптура. Що вона означає?

Це символ безперервного розвитку. Скульптуру нам подарував меценат за врятоване життя. З цієї весни вона прикрашає подвір’я на вході в МТМО.

*******

За запрошення в гості, інтерв’ю та екскурсію дякуємо головному лікарю Ковельського МТМО Самчуку Олегу Олеговичу, головному лікарю Центру ПМСДКубаю Олегу Віталійовичу, заступнику головного лікаря з поліклінічного розділу роботи Шабанову Миколі Олеговичу, заступнику головного лікаря з економічних питань Корецькій Валентині Іванівні та завідувачці інформаційно-аналітичним відділом ЦРЛ Ковельського МТМО Деркач Олені Василівні.



Джерело - https://doctor.eleks.com


#КовельськеМТМО

Коментарі

Читайте також