1. Головна
  2. Новини
  3. Ще три школи Ковеля стали учасниками екологічного проєкту «Україна без сміття»

Ще три школи Ковеля стали учасниками екологічного проєкту «Україна без сміття»

З березня 2019 року у Ковелі на базі міської гімназії імені Олени Пчілки і школи №10 триває реалізація освітнього екологічного проєкту «Україна без сміття». У нинішньому році ще три навчальних заклади приєднаються до цієї програми — СШ №3, НВК №11, ЗЗСО №12, - повідомляють на офіційному сайті Ковельської міської ради.

Основне завдання проєкту полягає в навчанні школярів правильно сортувати відходи, розподіляючи ресурсоцінні компоненти (папір, скло, метал, пластик) і органічні рештки. Він фінансується з міського фонду охорони навколишнього природного середовища.

Перший заступник міського голови Михайло Гетьман та заступник міського голови Ігор Прокопів зустрілись з керівниками та представниками шкіл — учасниками екологічної акції. Вони подякували за її підтримку, наголосили, що планують залучити у подальшому якомога більше закладів, і не тільки шкіл. Екологічну освіту варто починати у дитсадках та з раннього віку навчати дітей культури поведінки не лише в школі, але й коли вони відпочивають з батьками, гуляють на вулиці.

Як впроваджується проєкт у міській гімназії та який від нього отримали ефект, розповіла директор закладу Олена Вальчук. Вона зазначила, що учні і педагоги разом опановують правила розподілу сміття. Це досить копітка щоденна робота. Втім, дуже корисна. Гімназисти побували у Польщі, Туреччині, зустрічали у себе однолітків з цих країн. При цьому вони неодмінно обговорюють екологічну тему, діляться досвідом, вчаться один в одного.

У гімназії цей проєкт дав поштовх до реалізації інших програм. Зокрема, у закладі зайнялись виготовленням екосумок. Олена Іванівна каже, що діти уже запроваджують кампанію щодо збереження водних ресурсів, електроенергії. А ще вони вирішили долучитись до всесвітнього марафону “Посади дерево”.

На думку директора закладу, важливо, що міська влада ініціювала та допомагає в реалізації проекту «Україна без сміття», знаходить можливість збільшити кількість учасників.

Головний спеціаліст відділу з питань цивільного захисту та екологічної безпеки Оксана Козакевич повідомила, що на наступному тижні проєкт стартує ще в трьох закладах. Вони уже отримали сортувальні набори початківця, які складаються з трьох контейнерів. Виділені кошти на оплату навчальних лекцій для школярів.

Варто нагадати, що сортуючи сміття та здаючи його на переробку, заклади отримають гроші, які в подальшому спрямують на потреби, визначені саме школярами шляхом голосування (придбання спортивного інвентарю, розвиваючих ігор, проведення різноманітних екскурсій, походів тощо).

Ігор Прокопів зауважив, що самі діти починають навчати один одного сортувати відходи. Це - не примус, а їхнє бачення, нове мислення, для них це стає модно, прогресивно, що є найвагомішим результатом цього проєкту.



#Екологія #СортуванняСміття #Освіта #Проекти

Коментарі

Читайте також

Ковельські рятувальники застерігають громадян не провокувати пожеж в екосистемах

Ковельські рятувальники застерігають громадян не провокувати пожеж в екосистемах
За спалювання сухої рослинності передбачено покарання у вигляді штрафу від 10 до 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Для посадових осіб - від 50 до 70 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

У лісництві Ковельського СЛАТ «ТУР» виявлено африканську чуму свиней

У лісництві Ковельського СЛАТ «ТУР» виявлено африканську чуму свиней
Наявність вірусу встановили у результаті лабораторних досліджень зразка дикого кабана. Спеціалісти ветеринарної медицини обстежують тварин у домогосподарствах ряду населених пунктів Ковельського району.