1. Головна
  2. Новини
  3. Удосконалено процес призначення та надання соціальної допомоги

Удосконалено процес призначення та надання соціальної допомоги

Кабінет Міністрів ухвалив постанову «Деякі питання виплати державної соціальної допомоги», якою удосконалив принципи і підходи до призначення та надання державної, соціальної допомоги.

Рішенням Уряду унормований перерахунок соціальних виплат для окремих категорій осіб, посилена адресність та спрощено доступ в оформленні соціальної допомоги, яка є на сьогодні в Україні.

Так, постановою встановлюється порядок перерахунку допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування. Допомога на таких дітей збільшилася з 2 до 2,5 прожиткових мінімумів, на дітей з інвалідністю – до 3,5. Перерахунку підлягатимуть виплати на дітей, які були нараховані у січні-червні 2020 року, перерахунок буде проведений з 1 січня 2020 року.

Також рішенням Кабінету Міністрів затверджено нову редакцію порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям. Основним принципом її надання визначено об’єктивність отримання низьких доходів, або відсутність доходів у непрацюючих працездатних членів сім’ї.

У програмі допомоги малозабезпеченим сім’ям залишаться працездатні особи, які здійснюють догляд за дітьми до досягнення ними 3-річного або 6-річного віку, хворими дітьми, яким не встановлено інвалідність, за особами з інвалідністю 1-2 групи, за дитиною з інвалідністю віком до 18 років, особи, які надають соціальні послуги з догляду, багатодітні сім’ї, або одинокі матері.

Інші працездатні особи з малозабезпечених сімей або мають працювати, і тоді згідно з їхніми доходами будуть включатися в програму, або перебувати в центрі зайнятості.

Окрім цього, постановою також передбачені стимулюючі механізми для виходу малозабезпеченої сім’ї, в якій є непрацюючі працездатні особи, зі стану бідності.

Встановлюється єдиний порядок обчислення середньомісячного сукупного доходу сімей для усіх видів соціальної допомоги та житлових субсидій, тобто тих видів соціальної підтримки, які надаються в залежності від доходу сім’ї.

Удосконалено механізми взаємодії органів влади та органів місцевого самоврядування, яким запроваджено обмін інформацією між ДПС, Пенсійним фондом, буде скасовано необхідність надання додаткових довідок про доходи від заявників.

Крім того, при розрахунку доходу враховуватиметься розмір чистої заробітної плати, тобто буде включена сума доходу без податку на доходи фізичних осіб.

Спрощено процедуру звернення громадян за отриманням допомоги. Зокрема це можна буде зробити через портал «Дія» або центри надання адміністративних послуг.

Також уніфікуються і приводяться до єдиних правил надання всі види допомоги, які прив’язані до доходу сім’ї, удосконалюються їх порядки надання, як тимчасової державної допомоги на дітей, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, на дітей, які виховуються в багатодітних сім’ях, малозабезпеченим сім’ям та одиноким матерям.

Допомога нараховуватиметься з урахуванням майнового стану сім’ї.

Нагадаємо, що до 1 липня 2020 року розмір державної соцдопомоги на дитину з усіма підвищеннями та надбавками становив в середньому 115% від прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку. З 1 липня 2020 року розмір такої допомоги становитиме 130% від прожиткового мінімуму.

Прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років становитиме 2416 грн, від 6 до 18 років – 3 013 грн.

Постанова набрала чинності з 1 липня.


Софія Сагаль,
начальник управління соціального захисту населення

Джерело - офіційний сайт Ковельської міської ради

#СоціальнийЗахист

Коментарі

Читайте також

У Ковелі дітей з особливими потребами навчають грі на музичних інструментах

У Ковелі  дітей з особливими потребами навчають грі на музичних інструментах
Понад 20 років у Ковельській школі мистецтв використовують методики інклюзивної освіти. Аби вдосконалити свою професійну майстерність педагоги пройшли конкурсний відбір та стали учасниками пілотного проєкту «Мистецька освіта без обмежень».