1. Головна
  2. Колонка автора
  3. Вас викликають до відділу поліції: що треба знати

Вас викликають до відділу поліції: що треба знати

Якщо Вас чи Ваших рідних з невідомих на те причин починають викликати до відділу поліції, - не поспішайте кидати все і бігти до поліції. Пам'ятайте, що подібні виклики чи так-звані "запрошення" не можуть здійснюватися у самовільно обраному порядку. Процедура такого запрошення чітко передбачена законом і виконувати подібну вимогу співробітника поліції потрібно лише в тому випадку, якщо вона чітко йому відповідає. З даного питання надає поради юрист системи безоплатної вторинної правової допомоги.

З якою метою викликають
Так-зване «запрошення», або як передбачено Кримінальним процесуальним кодексом України «виклик» є заходом забезпечення кримінального провадження і має здійснюватися виключно з метою досягнення дієвості цього провадження та в його межах.

Якщо Ви є учасником того чи іншого кримінального провадження, то в межах досудового розслідування, слідчий має право викликати Вас до відділу поліції з метою відібрання пояснень, проведення допиту чи інших слідчих дій.

Слідчий може викликати Вас до відділу поліції шляхом вручення повістки про виклик, надіслання її поштою, електронною поштою чи факсимільним зв’язком, або ж здійснити такий виклик по телефону або телеграмою.
Трапляються випадки, коли Ви отримали повістку з вимогою прибути до відділу поліції у встановлений день та час, проте не маєте уявлення, що це за кримінальне провадження, в межах якого Вас викликають.

Не поспішайте в такому випадку панікувати, адже Вас можуть просто викликати для допиту в якості свідка, так як в ході досудового розслідування за допомогою відеоматеріалів з камер відеоспостереження було встановлено, що Ви перебували поряд з місцем скоєння кримінального правопорушення та могли випадково почути чи побачити якісь важливі обставини скоєння злочину.

Як вручається повістка
У разі тимчасової відсутності Вас за місцем проживання повістка може бути вручена під розписку дорослому члену Вашої сім’ї чи іншій особі, яка з Вами проживає, житлово-експлуатаційній організації за місцем Вашого проживання або адміністрації за місцем Вашої роботи. В такому випадку особа, якій була вручена повістка зобов’язується передати її Вам в найкоротші строки.

Належним підтвердженням отримання особою повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом є розпис особи про отримання повістки, в тому числі на поштовому повідомленні, відеозапис вручення особі повістки, будь-які інші дані, які підтверджують факт вручення особі повістки про виклик або ознайомлення з її змістом. Тобто історії про те, що Ваші дружина чи чоловік не передали Вам повістку чи не сповістили Вас про її зміст не буде суттєвою, адже з моменту розпису про її вручення, особа вважається такою, що належним чином отримала повістку.

Якщо попередньо Ви повідомляли слідчого про адресу своєї електронної пошти, то повістка може бути направлена на Вашу електронну адресу.

Що має бути зазначено у повістці
Важливим є той факт, що законом визначено зміст повістки і повістка визнається належною лише за наявності в ній наступних складових:
1. Прізвище та посада слідчого, який здійснює виклик.
2. Найменування та адреса відділу поліції, до якого здійснюється виклик, номер телефону чи інші засоби зв’язку зі слідчим.
3. Ім’я (найменування) особи, яка викликається, та її адреса.
4. Найменування (номер) кримінального провадження, в рамках якого здійснюється виклик.
5. Процесуальний статус, в якому перебуває викликана особа (підозрюваний, свідок, ...).
6. Час, день, місяць, рік і місце прибуття викликаної особи.
7. Процесуальна дія (дії), для участі в якій викликається особа (допит, проведення іншої слідчої дії з обов’язковим зазначенням якої саме).
8. Наслідки неприбуття особи за викликом із зазначенням тексту відповідних положень закону, в тому числі можливість застосування приводу, та здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження.
9. Передбачені Кримінальним процесуальним кодексом України поважні причини, через які особа може не з’явитися на виклик, та нагадування про обов’язок заздалегідь повідомити про неможливість з’явлення.
10. Підпис слідчого, який здійснив виклик.

Коли виклик можна проігнорувати
Відсутність у повістці будь-якої із цих складових автоматично робить її такою, що складена з порушенням вимог закону. А як відомо, документ (а повістка є документом), який складено без дотримання вимог закону (з його порушенням) не підлягає обов’язковому виконанню.

Порушення визначеної в законі процедури виклику, як і неналежне складення повістки про такий виклик, може також мати наслідком законну відмову особи виконати її зміст (вимогу).

Якщо ж повістка була складена належним чином та вручена відповідно до вимог закону, а Ви не з’явилися на виклик слідчого, то така бездіяльність може потягнути за собою відповідальність у вигляді грошового стягнення у розмірі від 0,25 до 0,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У випадку, якщо процедура виклику проведена з порушеннями вимог закону, або ж повістка не включає в себе всі вище викладені складові, то в такому випадку до відповідальності Вас притягнуто не буде.

Коли можна не з’являтися на виклик слідчого
Законом також передбачено поважні причини, за яких Ви можете не з’явитися на виклик слідчого. До таких причин відносять:
1. Затримання, тримання під вартою або відбування покарання.
2. Обмеження свободи пересування внаслідок дії закону або судового рішення.
3. Обставини непереборної сили (епідемії, військові події, стихійні лиха або інші подібні обставини).
4. Відсутність особи у місці проживання протягом тривалого часу внаслідок відрядження, подорожі тощо.
5. Тяжка хвороба або перебування в закладі охорони здоров’я у зв’язку з лікуванням або вагітністю за умови неможливості тимчасово залишити цей заклад.
6. Смерть близьких родичів, членів сім’ї чи інших близьких осіб або серйозна загроза їхньому життю.
7. Несвоєчасне одержання повістки про виклик.

Цей перелік не є виключним, обов’язковою має бути лише вимога наявності обставин, які об’єктивно унеможливлюють Ваше з’явлення на виклик. У разі неможливості виконання вимоги зазначеної у повістці за поважних причин, Ви маєте завчасно повідомити про це слідчого, який Вас викликав.

Привід як примусовий захід
У разі неявки на виклик слідчого, до Вас може бути застосовано привід. Закон закріплює, що цей захід забезпечення кримінального провадження може застосовуватися виключно до підозрюваного, обвинуваченого та свідка.

Якщо при виклику Ви самостійно маєте змогу з’явитися у вказаний відділ поліції в зазначений день та час, або ж завчасно сповістити слідчого про причини такої неявки, то привід носить вже примусовий характер, що виражається у Вашому затриманні та примусовому супроводі співробітниками поліції до визначеного місця у встановлений день та час.

Важливою підставою для такого затримання є наявність ухвали слідчого судді, з якою Вас мають ознайомити.

Коли людина вважається затриманою
Затриманою Ви вважатиметеся з моменту, коли Ви силою або через підкорення наказу змушені залишатися поряд із уповноваженою службовою особою чи в приміщенні, визначеному уповноваженою службовою особою. Тому, Ви маєте самостійно зафіксувати, дату та час такого затримання, адже в подальшому саме ця точка відліку може відіграти важливу роль.

Максимальний строк затримання без ухвали слідчого судді, суду не може перевищувати 72 годин з моменту затримання. Проте, затримана без ухвали слідчого судді, суду особа не пізніше 60 годин з моменту затримання повинна бути звільнена або доставлена до суду для розгляду клопотання про обрання стосовно неї запобіжного заходу.

Затримана особа має право на захист її прав та інтересів адвокатами, які співпрацюють з системою надання безоплатної правової допомоги, відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Якщо Вас чи Вашого родича затримали за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, зателефонуйте за номером 0 800 213 103 для призначення адвоката за рахунок держави.

Наполегливо рекомендуємо не нехтувати цими правами, адже саме своєчасна правова професійна допомога адвоката вбереже Вас від необдуманих кроків, які в подальшому стануть незворотними.


#БПД #LegalAid
Редакція «КовельPost» може не поділяти думку блогерів або дописувачів. За зміст публікацій і їх достовірність відповідальність несуть автори.

Коментарі

Читайте також

Завдяки юристу системи БПД підприємцю не довелося сплачувати зайво нарахований податок

Завдяки юристу системи БПД підприємцю не довелося сплачувати зайво нарахований податок
У 2016 році набули чинності нові правила сплати ЄСВ ФОПами: цей збір необхідно було сплачувати постійно, навіть у разі, якщо підприємець не здійснював господарської діяльності. Це призвело до масового закриття ФОПів по всій Україні та зростання судових спорів щодо нарахування та сплати ЄСВ.

Як отримати статус біженця або додатковий захист в Україні

Як отримати статус біженця або додатковий захист в Україні
Кожна людина, яка рятується від переслідувань у своїй країні, має право на захист та безпечне місце для життя. Якщо ви не почуваєтесь безпечно у власній країні та шукаєте захисту для себе та своєї родини, Україна готова вам допомогти.