1. Головна
  2. Новини
  3. Пам'ятку архітектури у Ковелі ремонтують та перефарбовують

Пам'ятку архітектури у Ковелі ремонтують та перефарбовують

Будинок за адресою Незалежності,132 у Ковелі, збудований у 1900 році.

Колись у ньому розміщувався готель “Софія”, міська управа (магістрат). У період революційних подій - Ковельський ревком. Багато років другий поверх слугував адмінприміщенням міського відділу народної освіти, згодом тут розмістився «Промінвестбанк».

Будівля є об'єктом, який підпадає під дію Закону України «Про охорону культурної спадщини». Тож власники (а їх декілька) та орендарі мають дотримуватися відповідних вимог утримання та експлуатації споруди.

Згідно ч.3 ст.25 Закону України «Про охорону культурної спадщини», юридичні та фізичні особи зобов'язані забезпечити збереженість пам'яток, утримувати фасади будинків, їх елементів у належному технічному стані, забезпечувати архітектурно-естетичний вигляд та укладати з органами охорони культурної спадщини охоронні договори.

За висновками фахівців, споруда уже певний час потребувала ремонту балконів, від яких відшаровувалися цементні елементи. Крім того, фасад будівлі (зокрема жовтий колір фасаду магазину «Макс») не відповідав затвердженому паспорту оздоблення. Тож власникам неодноразово повідомляли про необхідність приведення будівлі до відповідності охоронним документам. Проте, роботи проводять лише зараз.

Нагадаємо, що торік у місті Ковелі вперше було прийнято Програму збереження пам’ятників та об’єктів культурної спадщини на 2018-2020 роки та встановлено 21 охоронну дошку єдиного зразка на спорудах державної, комунальної та приватної власності, що є пам’ятками архітектури. Серед них і будинок по вул. Незалежності,132.


#ПамяткаАрхітектури #ІсторіяКовеля

Коментарі

Читайте також