1. Головна
  2. Новини
  3. Ковельчанки стали призерками відбіркового туру Олімпіади з польської мови та літератури

Ковельчанки стали призерками відбіркового туру Олімпіади з польської мови та літератури

11 учнів із Ковеля, Луцька, Дубна, Локачів, Рівного й Тернополя взяли участь в окружному відбірковому турі Олімпіади з польської мови та літератури. Повідомляє Вєслав Пісарський, учитель польської мови, скерований до Ковеля організацією ORPEG.

Змагання пройшли 15 лютого в Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки в Луцьку. Учасників, учителів та членів журі від імені Генерального консула РП у Луцьку Вєслава Мазура привітала консул Малгожата Касперкевич. Вона побажала всім успіху та переходу до наступного етапу конкурсу.

Олімпіада складалася з диктанту, аудіювання, тестів із граматики, перевірки розуміння прочитаного тексту, а також обов’язкового письмового твору – есе або аналізу одного з двох віршів. Письмова частина дозволила перевірити вміння писати й розуміти на слух, знання доволі складних граматичних тем (часи і способи дієслова, відмінювання іменника, будова складносурядних і складнопідрядних речень), вміння укладати з окремих фрагментів логічний текст та ставити запитання.

Пишучи есе, учні мали на вибір кілька тем: «Образ школи в літературі та спогадах XIX i XX ст.», «Молоді про старших – від Густава і Кордіана до «Фердидурке» або «Герої польської та зарубіжної літератури в пошуку цінностей і сенсу життя». Також вони могли проаналізувати вірш Вацлава Жевуського «Гай» чи Віслави Шимборської «Перспектива».

Останньою частиною окружного етапу була розмова з комісією про літературні твори, прочитані учнями. Кожен учасник повинен був обрати три твори зі списку, укладеного організаторами олімпіади, та підготуватися до їх обговорення.

Учасників окружного етапу оцінювала комісія, до складу якої ввійшли кандидати філологічних наук Юлія Васейко (голова) і Наталія Цьолик зі СНУ імені Лесі Українки, а також Маріанна Серока, Пьотр Ковалік і Вєслав Пісарський – учителі, скеровані в Україну Центром розвитку польської освіти за кордоном.

Дипломи всім учасникам змагань вручила консул Малгожата Касперкевич. І місце здобула Софія Пляшко, ІІ місце – Христина Півень. Обидві учениці навчаються в польській школі при Товаристві польської культури в Ковелі. ІІІ місце зайняла Вікторія Бартошук із суботньо-недільної школи, що діє при Товаристві польської культури імені Еви Фелінської в Луцьку. Ці три учениці в березні поїдуть на загальноукраїнський фінал олімпіади до Києва.

Джерело - Волинський монітор


#польща_україна

Коментарі

Читайте також

У польській школі в Ковелі відбувся конкурс, присвячений Йоану Павлу ІІ

У польській школі в Ковелі відбувся конкурс, присвячений Йоану Павлу ІІ
У завданнях йшлося про служіння, життя та творчість відомого поляка - Кароля Войтили. Всім учасникам голова Товариства польської культури в Ковелі Анатолій Герка вручив нагороди, подарунки й дипломи.