1. Головна
  2. Новини
  3. Ковельчан запрошують на патріотичну виставку «Фактор свободи»

Ковельчан запрошують на патріотичну виставку «Фактор свободи»

Ковельчани можуть ознайомитись з новою виставкою патріотичних плакатів «Фактор свободи», що діє з 20 лютого у виставкових залах культурно-просвітницького центру. Проект підготовлений Українським інститутом національної пам’яті і Центром досліджень визвольного руху. Про це повідомляє науковий співробітник Ковельського історичного музею Василина Столярчук.

Слід відмітити, що для ковельчан це вже четверта виставка, що подана в форматі інформаційних банерів. Вперше виставку «Фактор свободи» було відкрито минулого року в Києві на Хрещатику напередодні Дня Незалежності України. Пізніше, до Дня захисника України виставка була презентована в усіх обласних центрах. Тепер, для того, щоб якомога більше людей змогли ознайомитися з виставкою, Волинський краєзнавчий музей передає її на тимчасове експонування іншим музеям.

Експозиція виставки складається з 19 банерів. В цікавій та доступній формі, подається інформація,що дозволяє по-новому поглянути на постаті Мазепи, Петлюри і Бандери, які протягом останніх 300 років були символом свободи і боротьби за українську ідею.Головна мета виставки – розвінчати міфи російської пропаганди про постаті, які відіграли ключові ролі в українській історії.

Минулого року ми відзначали три ювілейні дати – 380 років з дня народження Івана Мазепи, 180 років з дня народження Симона Петлюри та 110 років від дня народження Степана Бандери. І це дало можливість поглянути на них в одній площині. Біографії цих постатей різні, але їх єднає ідеясвободи, яку вони прагнули здобути для свого народу. Проте на шляху до її реалізації стояв ворог – Російська імперія. У протистоянні з ним імена українських героїв стали символом для свого народу і тавром для його ворогів. Їхніми іменами навіть називали цілий народ.

Виставка демонструє незвичний та сучасний підхід до подачі інформації. А все для того, щоб привернути увагу молоді до цієї виставки. Автори інформаційних банерів спробували уявити, який вигляд могли би мати профілі у Фейсбук Івана Мазепи, Симона Петлюри, Степана Бандери, які місця показала би їхня гугл-мапа. Одночасно виставка розповідає про непростий вибір, який поставав перед цими політиками, а також про позитив і негатив наслідків після прийняття ключових рішень.

Виставка буде діяти до 17 березня. Але переглянути її можуть всі бажаючі, адже її електронна версія доступна на сайті Українського інституту національної пам’яті (https://uinp.gov.ua/).

#Виставка

Коментарі

Читайте також